Un jurnalist mexican care pretinde că se află în posesia unor cadavre de extratereștri se adresează oamenilor de știință americani și europeni pentru a confirma autenticitatea acestora.
Un jurnalist mexican care pretinde că se află în posesia unor cadavre de extratereștri se adresează oamenilor de știință americani și europeni pentru a confirma autenticitatea acestora.
Două mumii "extraterestre" recent descoperite în Peru au stârnit valuri de controverse de când au fost dezvăluite datele cu raze X și ultrasunete ale cadavrelor în luna martie a anului trecut, arheologii temându-se că ar putea fi oameni antici dezgropați de jefuitori de morminte.
Jurnalistul și cercetătorul OZN Jaime Maussan a confirmat pentru DailyMail.com că "se fac analize mai amănunțite" - și a dat în judecată guvernul peruan pentru a obține dreptul de a expedia cadavrele la laboratoare mai avansate din SUA.
Maussan, ale cărui cercetări au stârnit controverse timp de aproape un deceniu, a lansat ideea că mumiile ar putea fi "hibrizi" extratereștri-umani, colegii săi cercetători declarând că noile specimene conțin "30% ADN necunoscut".
Dar criticii continuă să pună la îndoială afirmațiile sale.
"Personal, nu sunt convins că sunt umanoizi", a declarat istoricul latino-american Christopher Heaney pentru DailyMail.com.
Maussan și colegii săi au avut un an plin de evenimente în care au făcut presiuni pentru un interes științific mai larg față de corpurile aparent extraterestre, inclusiv o prezentare în fața Congresului din Mexic și ciocniri cu Ministerul Culturii din Peru.
Drama legată de cadavre a avut loc pe fondul unei dezbateri publice explozive privind OZN-urile - în timp ce politicienii din Statele Unite urmează exemplul denunțătorilor guvernamentali și al oamenilor de știință din Ivy League, cerând o cercetare mai deschisă a acestui mister.
Confruntarea lui Maussan cu criticii săi a atins cel mai aprins moment în aprilie anul trecut, când o conferință de presă pe care a ținut-o în Peru a fost atacată de poliție cu intenția de a confisca unul dintre noile corpuri mumificate expuse, supranumit "Montserrat".
Neînduplecat, Maussan a dat în judecată acum guvernul din Peru atât pentru daune, cât și pentru a obține dreptul de a expedia aceste specimene de mumii către cercetători universitari și alți oameni de știință din Statele Unite pentru a fi testate mai amănunțit.
"Procesul este deja intentat pentru 300 de milioane de dolari", a declarat Maussan pentru DailyMail.com.
"Vom negocia cu Peru", a spus Maussan, "pentru a ni se permite să exportăm mostrele pentru a fi făcute în America".
Într-o actualizare din această duminică, transmisă ascultătorilor emisiunii sale "No Humano", Maussan a adăugat că va dura opt luni pentru o actualizare a acestei bătălii juridice, despre care a subliniat că va finanța un muzeu pentru mumii și nu va aduce profit personal.
Între timp, testele continuă în Mexic, unde se află unul dintre colaboratorii lui Maussan, doctorul Martín Achirica Ramos de la clinica de sănătate alternativă SPES din Mexico City, care a lucrat la celelalte mumii "extraterestre" ale echipei.
Aceste specimene anterioare au fost cele prezentate Congresului Mexicului în septembrie anul trecut, ceea ce a stârnit interesul unui contractor NASA din SUA, a declarat Maussan.
Maussan și Dr. Achirica au anunțat duminică că medici specialiști din Europa vor efectua în curând teste ADN pe aceste mumii: "Nu vom spune numele, pentru a putea face mai multe analize ADN. S-au oferit să analizeze fiecare dintre cadavre".
Dr. Achirica a adăugat că mai multe detalii vor fi dezvăluite pe 15 iunie, ca parte a lansării noii sale cărți "Expediente abierto" ("Dosar deschis"), care promite "tot adevărul despre corpurile non-umane de la Nazca".
Dar arheologii și istoricii care și-au dedicat cariera înțelegerii lumii vechiului Peru continuă să se pronunțe în mod critic împotriva acestui efort.
Heaney, istoricul latino-american de la Penn State, a subliniat două realități istorice cheie în sprijinul opiniei sale că trupurile nu sunt atât de "extraterestre" pe cât par a fi.
În primul rând, practica "legării capului" de către anumite culturi care trăiau în munții Anzi din Peru a fost bine documentată atât de coloniștii spanioli, cât și de populațiile locale.
Și nicio dovadă nu leagă această practică, nici capetele alungite, asemănătoare cu cele "extraterestre", de miturile sau legendele indigene despre ființe din cer, stele sau din altă parte.
În al doilea rând, potrivit lui Heaney, secole de atacuri internaționale asupra mormintelor, furturi, recuperări, reînhumări întâmplătoare și trafic pe piața neagră de "antichități" peruane, atât reale, cât și false, au semănat o confuzie profundă în ceea ce privește artefactele istorice ale națiunii.
"Dar, într-un sens general, acest lucru face parte dintr-o problemă mai mare. Sentimentul că trebuie să dezgropăm morții pentru a ști mai multe despre ei", a adăugat Heaney.
Heaney, care a publicat anul trecut o carte despre mumiile incașe din Peru, "Empires of the Dead", a declarat pentru DailyMail.com că istoria vastă a regiunii în ceea ce privește jaful de morminte pe piața neagră îi amplifică îndoielile cu privire la acest caz.
"Jefuirea mormintelor este la fel de veche ca și invazia spaniolă în Peru în 1532", a explicat Heaney într-un interviu telefonic.
"Unul dintre primele lucruri pe care le-au observat conchistadorii a fost că lorzii andini, împărații și împărătesele incașe erau înmormântați [îngropați] cu averi enorme", a spus el.
"Jefuirea unui mormânt, atâta timp cât o declarai guvernului colonial și atâta timp cât monarhia spaniolă primea o parte din bogăția găsită, aurul, argintul și alte obiecte care apăreau era total legală", a explicat Heaney.
Rezultatul a aproape 500 de ani de amestec agresiv în arhiva arheologică străveche a Peru a fost o amestecare întâmplătoare a unor artefacte antice adevărate și neprețuite cu obiecte de artizanat care ar putea atrage străinii pe piața antichităților.
În 2022, arheologii au raportat descoperirea a aproape 200 de cazuri în care rămășițele împrăștiate și deranjate ale unor mumii peruane, respectiv vertebre ale acestora, au fost recuperate de localnici și înșirate pe stâlpi asemănători unor trestii, ca memoriale proaspete.
Astfel, o analiză corectă devinde din ce în ce mai grea, deoarece amestecul și profanarea de mostre arheologice și izvoare istorice duc la depistarea eronată a grupurilor etnice prezente în regiune. Atunci, originea "extraterestră" a mumiilor poate fi ușor sabotată sau dusă în derizoriu, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News