Un studiu a demonstrat faptul că două pahare de vin sunt destule pentru a atinge limita necesară de zahăr pe o zi de către un adult.
Analiza a peste 30 de sticle de vin a relevat faptul că două pahare de alcool ar putea fi suficiente pentru a atinge limita zilnică recomandată de zahăr pentru adulți, scrie BBC. Cercetările realizate de Alcohol Health Alliance UK au descoperit că unele sticle aveau până la 59 g de zahăr, mai mult decât o gogoașă glazurată.
Un laborator independent a analizat sticle de vin roșu, alb, roz, de fructe și spumant de la mărci populare din Marea Britanie. Niciuna dintre sticle nu conținea informații nutriționale pe etichete, deoarece în prezent acest lucru nu este cerut de lege.
Conținutul de calorii a fost afișat doar pe o cincime din sticlele analizate de laborator. Organizatorii experimentului fac apel la schimbare, pentru a informa mai bine băutorii de vin despre câte calorii și cât zahăr consumă.
NHS recomandă adulților să consume maximum 30 g de „zaharuri gratuite” pe zi, categorie care include zahăr din sucuri de fructe și smoothie-uri sau zahăr adăugat la alimente sau băuturi.
Analiza arată că este posibil să se atingă limita zilnică de zahăr a unui adult consumând doar două pahare de mărime medie din unele vinuri folosite în experiment.
Cât vin poți să bei „ca să fie sănătate curată”. Un răspuns vine de la Doru Negru, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
„Eu spun că un pahar de vin este sănătate curată. Cine te pune să-l bei pe al doilea?! Al doilea devine toxic!”, a zis Doru Negru la DC Medical și DC News.
„Alcoolul poate să fie considerat factor de risc atunci când este consumat fără moderație. De exemplu, consumul zilnic de alcool, chiar și într-o cantitate moderată, într-un anumit interval de timp, între 10 și 15 ani, poate să ducă la ciroză”, a spus Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie cu competențe în Endoscopie și Endoscopie Digestivă Terapeutică, de la Spitalul Clinic SANADOR.
„În beri... ar fi suficient să bei câte două beri pe zi și ai putea ajunge la ciroză”, a explicat medicul Teodor Bădescu.
Conform acestuia, „este mai puțin nociv consumul ocazional, chiar dacă este în cantitate mai mare, decât consumul zilnic.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu