Două persoane care au participat, ieri, la protestul din fața Parlamentului au fost reținute.
UPDATE: Cei doi protestatari reținuți au făcut primele declarații.
Doi dintre protestatarii care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului în timpul protestului de marţi au fost puşi sub control judiciar de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.
La ieşirea de la audieri, unul dintre protestatari a motivat că atunci când a intrat în curtea Palatului Parlamentului, şi-a exercitat "un drept constituţional".
"Eu nu am vandalizat nimic, doar am scandat "Libertate!", am respectat Constituţia României. M-au reţinut pentru tulburarea liniştii publice. Cred că forţa poporului a fost, nu ştiu cum a fost, dar am avut putere. A meritat să fac toate astea. Jandarmii nu ne-au spus nimic când am intrat în curtea Parlamentului. Protestatarii au tras de garduri şi ne-am împins toţi. Din moment ce Parlamentul se joacă cu viaţa noastră, avea dreptul la legitimă apărare. Jandarmii s-au opus, dar eram mulți", a declarat Simion Cătălin Florentin, unul dintre protestatarii arestați.
"A fost un protest autorizat unde s-au întâmplat mai multe evenimente considerate agresive sau nelegale. Nu am dat cu niciun spray. Maşinile nu sunt devastate cum se insinuează. Armele pe care am avut-o la mine era un briceag. Aveam o conservă şi trebuia să o desfac. Au fost mii de oameni într-un protest şi în mişcări de genul ăsta nu poţi să controlezi zeci de mii de oameni. Mi-am exercitat un drept constituțional împotriva unor măsuri abuziv. Nu mai poţi trăi în momentul în care ai un certificat verde. Au fost mii de persoane acolo.
Nu ne-am răzbunat pe maşini. Toată lumea a scandat împotriva parlamentarilor care dau legi care sunt împotriva majorităţii acestui neam. Există oameni care luptă pentru anumite idei, pentru ceilalți. Deşi o mare parte din populația României consideră toată situaţia o manipulare grosolană.... Măsurile care se iau ne aduc aminte de ani 1950 şi de represiunea împotriva elitelor româneşti. Eu nu îmi reproşez nimic, am luptat, mi-am asumat acest sacrificiu. Au fost sute de oameni care au mers în coloană, am intrat şi eu între ei, văzând că au trecut de o poartă", a spus Gheorghe Florin Aurelian, celălalt protestatar arestat.
UPDATE: Un număr de 117 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 198.800 de lei, au fost aplicate până în prezent în urma protestului de marţi de la Palatul Parlamentului.
"În continuarea măsurilor luate în data de 21 decembrie, în contextul manifestaţiei de protest de la Palatul Parlamentului, suplimentar, au mai fost identificate 211 persoane, fiind aplicate alte 45 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 24.500 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare", a informat, miercuri, Jandarmeria Capitalei.
Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, se fac verificări în continuare pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au comis fapte antisociale la protestul de marţi.
__________________________________________________________________
Primul, un bărbat de 50 de ani, bănuit că a pulverizat vopsea pe patru mașini la protestul de la Parlament, a fost reținut marți seara. Ministerul de Interne transmite că au fost identificate peste 160 de persoane și s-au aplicat 58 de sancțiuni.
Un al doilea participant la protestul de marți de la Parlament, un bărbat de 23 de ani, a fost reținut și el. Tânărul ar fi forțat poarta Senatului și a fost identificat după analizarea imaginilor video, scrie Mediafax.
Potrivit MAI, patru mașini au fost distruse, iar doi dintre proprietarii autovehiculelor au depus plângere în acest sens.
Conform unui comunicat de marți seara, din verificările efectuate de oamenii legii a reieșit că 14 persoane, din cadrul a șase organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, respectiv AUR, ”s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice”. De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la protest și s-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 61/1991.
Certificatul STOP COVID, necesar la locul de muncă, va fi eliberat pentru cei vaccinați cu schema completă, pentru cei care fac dovada trecerii prin boală, în cazul unui rezultat negativ PCR, dar și în cazul unui test antigen rapid, cu rezultat negativ. Atât în sectorul public, cât și-n sectorul privat, angajatorii ar urma să solicite certificatul STOP COVID fiecărui angajat, la intrarea la locul de muncă. Certificatul STOP COVID se va solicita în urma unei analize a situației epidemiologice, analiză realizată de INSP în fiecare zi de luni, dacă se va constata că numărul de cazuri confirmate la nivel național a crescut constant, în ultimele trei săptămâni anterioare analizei.
După ce s-a constatat că-n ultimele trei săptămâni a crescut constant numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, în 72 de ore de la momentul deciziei, intră în vigoare aplicarea certificatului STOP COVID. Obligația solicitării acestui certificat încetează a doua zi, după ce s-a constatat că nu se mai înregistrează o creștere săptămânală, dar și că incidența cumulată în ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie. Angajații nevaccinați sau netrecuți prin boală ar urma să primească 15 vouchere a câte 50 de lei, pentru testare, gratuit, de la stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News