Trei suspecți au fost arestați în legătură cu un incident grav care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Cezareea, localitatea unde se află reședința privată a prim-ministrului Benjamin Netanyahu.
Potrivit unui comunicat emis duminică dimineața de către poliție și Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului, două rachete de semnalizare au fost lansate către reședința premierului, dar, din fericire, niciuna dintre acestea nu a provocat daune. Mai important, Netanyahu nu se afla în reședință în acel moment, iar niciun membru al familiei sale nu a fost rănit.
Autoritățile israeliene au reacționat prompt la acest atac, iar în cursul nopții, trei suspecți au fost arestați pentru presupusa lor implicare în acest incident. Într-un efort de a proteja ancheta, justiția israeliană a emis o interdicție de 30 de zile cu privire la publicarea oricăror informații legate de anchetă sau despre identitatea celor arestați.
Incidentul ar putea fi interpretat ca un atac direct asupra siguranței premierului și a familiei sale, un gest extrem de îngrijorător într-o perioadă în care securitatea statului Israel este deja pusă la încercare din cauza conflictelor regionale și a amenințărilor externe, în special din partea Iranului și a grupurilor afiliate acestuia.
Ministrul Apărării, Israel Katz, a comentat incidentul pe rețeaua X. Oficialul și-a arătat indignarea față de atac și a insistat că acest atac a depășit „toate liniile roșii”.
Katz a adăugat că Israelul nu poate tolera ca prim-ministrul să fie supus unor amenințări atât din exterior, din partea unor actori precum Iranul, cât și din interiorul propriei țări. În opinia sa, acest tip de atac este un act de incitare extrem de grav, care amenință stabilitatea internă a Israelului.
Reacțiile oficiale nu s-au limitat la ministerul Apărării.
Președintele Isaac Herzog a condamnat și el atacul, iar într-o postare pe rețeaua X a precizat că o anchetă este în curs de desfășurare. Herzog a subliniat faptul că acest tip de comportament, care include atacuri directe asupra reședinței prim-ministrului, depășește limitele acceptabile ale discuțiilor politice și ale libertății de expresie în Israel. De asemenea, ministrul Securității, Itamar Ben-Gvir, a reacționat ferm, afirmând că incitarea împotriva prim-ministrului și utilizarea unor astfel de tactici periculoase reprezintă o încălcare a celor mai fundamentale principii ale statului israelian.
Incidentul din Cezareea nu este primul de acest fel. În luna octombrie a acestui an, o dronă a fost lansată în direcția reședinței premierului, dar și acest atac a avut loc fără a produce victime sau daune materiale. Deși aceaste atacuri nu au avut urmări tragice, ele ridică semne serioase de întrebare cu privire la climatul politic din Israel și la escaladarea tensiunilor interne, care pot duce la acte de violență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu