Senatorii au votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, acuzat de procurori de ucidere din culpă.
Flaviu Predescu, într-o analiză realizată în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre cazul Gabriel Oprea.
Iată ce spune:
Nu sunt nici pe departe unul din fanii lui Gabriel Oprea. Niciodată nu am fost adeptul durității și al stilului autoritar, mai mult decât este necesar, cu sobrietăți împinse în extrem și piepturi scoase înainte, care intimidează. Dar astea sunt chestiuni care țin de personalitatea omului. L-am văzut pe Opera înjurat ca la ușa cortului pentru vina de a fi arogant, încruntat, un jurnalist chiar l-a înjurat pentru că dă din pleoape sau clipește ciudat. Cu toate astea, în ultimele zile și de ceva vreme, am avut iarăși sentimentul acela de tristețe amestecată cu scârbă. Mi se pare incredibil cât de ușor pot fi manipulați cei mai mult dintre oameni. Nimeni n-ar trebui să se bucure de răul lui Oprea, pentru că aproape fiecare, în felul său, intră la un moment dat, în malaxorul acestui „sistem" de ură, discreditare și anulare a demnității umane.
Cumva, noi oamenii simpli, trăim chiar în mijlocul acestei mlaștini de ură, facem parte din ea și o întreținem, ca niște majorete stimulate de imagini răscolitoare. Noi nu trăim blamul public, pentru faptul de a fi dorit mai multă putere, așa cum i s-a întâmplat fostului ministru de interne, ci trăim realitatea răutății, care ne înconjoară. Ea se manifestă mai ales în trafic sau în mijloacele de transport în comun, apoi în instituții sau oriunde există concurență, în mediul de afaceri sau acolo unde este mai mult de un om care dorește un lucru, de multe ori chiar și în cuplu. Situațiile de conflict și neîmplinirile ne animalizează și ne fac să urâm, să înjurăm și să anulăm totul, mânați de dorința de a vedea „dracului" niște sânge și niște spânzurați în piața publică, care să ne răzbune. Poate răul pățit de altcineva ne mai stinge din sete.
Metodă toxică de a face dreptate
Am spus-o și în alte articole, că orice metodă de a face dreptate, prin discreditarea persoanei și șubrezirea demnității umane, este foarte toxică pentru democrația unei țări. Dacă până la data judecății tale, te fac din om neom, bineînțeles că asta face din tine o ruină condamnabilă, care începe ușor, ușor să-și piardă facultățile mintale. Când te gândești că toate aceste zbateri sunt pentru putere, este și mai trist. Este un drog de care nu se mai poate scăpa, odată ce l-ai gustat și dorința de a conduce și a influența te face părtaș în niște conflicte din care poți ieși chiar nebun sau mort înainte de vreme.
Dosarul lui Oprea, o făcătură?
Cei care au studiat dosarul lui Oprea spun că este o făcătură să ceri începerea urmăririi penale pentru cineva care ar fi fost o situație similară cu a lui. Este ridicol să-i impuți minute câștigate în trafic unui demnitar de prim rang și asta să însemne corupție, creându-se un talmeș-balmeș între moartea antemergătorului și valorificarea timpului câștigat pe nedrept (?). Dacă nu Oprea a inventat antemergătorul și această metodă se folosea încă din 2000, și de către ceilalți miniștri de interne, lucrurile n-ar fi trebuit să ajungă atât de departe. Nimeni nu a declanșat o acțiune de încetare a ideii de antemergător, pe care, să spunem, că Oprea a ignorat-o și ar fi zis: „da, știu că nu este ceva legal, dar îmi asum riscul".
Instrument politic
Toată lumea cu putere de decizie a privit-o ca pe ceva firesc. După tragedie, însă, ideea de antemergător a devenit instrument de luptă politică. Desigur este incorect să consideri că cineva aflat pe bancheta din spate a unei mașini este în același timp atât corupt pentru că are antemergător, cât și omorâtor din culpă. Adică a făcut un accident pe care l-ar fi putut evita. Iar asta pentru că antemergătorul său, aflat în misiune conform unui ordin al Poliției Rutiere, a căzut, din păcate, într-o groapă rău semnalizată.
Nota redacției - Titlul de homepage și leadul aparțin DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu