Două specii noi de păsări veninoase: Arma lor este o neurotoxină foarte puternică

Fotografie de la Tina Nord/ Pexels
Fotografie de la Tina Nord/ Pexels

În inima pădurilor tropicale din Papua Noua Guinee, oamenii de știință au descoperit două specii de păsări veninoase. Toxicitatea lor este dată de batrachotoxină, o neurotoxină foarte puternică.

 

Două specii de păsări veninoase au fost descoperite în Papua Noua Guinee. Cele două specii de păsări veninoase au fost descrise de o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință danezi de la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca și de la Universitatea din Copenhaga, care au colaborat îndeaproape cu colegii de la Institutul Leibniz pentru Cercetarea Produselor Naturale și Biologia Infecțiilor din Jena (Germania), Centrul de Cercetare Animală din Noua Guinee și alte institute.

Cercetătorii, coordonați de biologii Knud Jønsson și Kasun Bodawatta, s-au aventurat în inima pădurii tropicale din Noua Guinee și au poziționat niște plase pentru a captura și analiza păsările locale. Aici au capturat două specii noi de păsări, fiecare dintre ele având dezvoltată  o capacitate uimitoare: aceea de a consuma alimente toxice și de a le transforma într-o otravă proprie, potrivit Focus.

Cele două păsări pe care cercetătorii că le-au descoperit ca fiind veninoase sunt fluierul regent (Pachycephala schlegelii), o specie care aparține unei familii de păsări cu o răspândire largă și un cântec ușor de recunoscut, bine-cunoscută în întreaga regiune Indo-Pacific, și pasărea-clopot cu ceafă ruf (Aleadryas rufinucha).

”Am fost cu adevărat surprinși să descoperim că aceste păsări sunt veninoase, deoarece nicio nouă specie de păsări veninoase nu a fost descoperită în peste două decenii. În special, pentru că aceste două specii de păsări sunt atât de comune în această parte a lumii”, spune Knud Jønsson.

Otrava din penajul acestor păsări se numește Batrachotoxin. Este o neurotoxină incredibil de puternică care, în concentrații mai mari, cum ar fi cele găsite în pielea broaștelor otrăvitoare aurii, duce la crampe musculare și stop cardiac aproape imediat după contact.

Există o distincție în biologie între cele două moduri prin care animalele dezvoltă toxine otrăvitoare. Există animale otrăvitoare care produc toxine în corpul lor și altele care absorb toxine din mediul înconjurător.  Ca și broaștele, păsările aparțin acestei din urmă categorii. Se crede că ambele dobândesc toxine din ceea ce mănâncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel