Două ţări cu regimuri dictatoriale spun că nu au înregistrat niciun caz de COVID-19 de la startul pandemiei. Oficialii OMS reacţionează, însă, şi spun că aşa ceva nu este posibil.
„S-a răspândit în întreaga lume ca o pandemie de aproape doi ani. Din punct de vedere științific, este puțin probabil ca virusul să nu circule în Turkmenistan”, a declarat dr. Catherine Smallwood, oficial OMS, pentru BBC.
Turkmenistanul este una dintre puținele țări din lume, alături de Coreea de Nord, care pretind că nu au cazuri de coronavirus. Comentariile doctorului Smallwood reprezintă prima provocare publică a OMS la afirmația Turkmenistanului, deoarece un număr tot mai mare de cazuri de COVID sunt raportate neoficial în țară, scrie Digi24.
Întrebată dacă OMS sugerează acum că Turkmenistanul furnizează date false, dr. Smallwood a spus că organismul sanitar nu poate „pune sub semnul întrebării dacă o țară acționează în spiritul Regulamentului Internațional de Sănătate”.
Cazurile mondiale cauzate de COVID-19 au ajuns duminică la pragul de 250 de milioane de cazuri, pe măsură ce valul provocat de varianta Delta se atenuează și se reiau comerțul și turismul, deși unele țări din Europa de Est se confruntă cu focare record.
În ultimele trei luni, numărul mediu zilnic de cazuri a scăzut cu 36%, potrivit unei analize Reuters.
Chiar dacă răspândirea a încetinit, virusul continuă să infecteze 50 de milioane de persoane la fiecare 90 de zile din cauza variantei Delta, foarte contagioasă, se arată în analiză, conform Mediafax.
A fost nevoie de aproape un an pentru a înregistra primele 50 de milioane de cazuri de COVID.
Experții din domeniul sănătății sunt optimiști, deoarece multe națiuni au depășit pandemia datorită vaccinurilor și expunerii naturale, deși avertizează că vremea mai rece și viitoarele sărbători ar putea crește numărul de cazuri.
„Credem că între acest moment și sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus... în care putem reduce în mod semnificativ bolile grave și decesele", a declarat pentru Reuters Maria Van Kerkhove, epidemiolog la Organizația Mondială a Sănătății.
Pe lângă vaccinuri, medicii dispun acum de tratamente mai bune. Marea Britanie a devenit joi prima țară din lume care a aprobat pastila antivirală COVID-19, dezvoltată în comun de Merck (MRK.N) și Ridgeback Biotherapeutics, numită molnupiravir, care ar putea schimba jocurile. Studiile au arătat că aceasta ar putea înjumătăți șansele de deces sau de spitalizare pentru cei care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta COVID-19 sever, atunci când este administrată la începutul bolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu