Două țări s-au retras din competiția Eurovision de anul viitor din cauza taxelor de participare.
Muntenegru și Macedonia de Nord nu vor concura la Eurovision anul viitor din cauza costului mare de înscriere. Radiodifuzorii plătesc o taxă pentru a participa la competiție, dar suma diferă în funcție de mărimea țării. BBC a transmis că unor țări li s-a cerut să plătească mai mult după ce Rusia a fost scoasă din concurs. Rusia, un mare contributor financiar, a fost exclusă din competiția din acest an după ce a invadat Ucraina.
„Pe lângă costurile semnificative ale taxelor de înregistrare, precum și costul șederii în Marea Britanie – ne-am confruntat și cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, așa că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale curente și planificate”, a declarat postul public de radiodifuzor din Muntenegru, RTCG.
Costul total pentru participarea tuturor radiodifuzorilor implicate se ridică în mod normal la aproximativ 5 milioane de lire sterline, dar exact cât plătește fiecare participant nu este făcut public. S-a dat de înțeles conform surselor că alte țări au considerat să se retragă ca urmare a costului suplimentar. Se așteaptă ca BBC să plătească între 8 și 17 milioane de lire sterline pentru a organiza evenimentul, în numele Ucrainei, la Liverpool, în mai 2023.
Cei doi radiodifuzori care s-au retras - RTCG și MRT - nu au reușit să treacă de fazele semifinale ale concursului de anul acesta de la Torino, Italia. MRT a transmis într-o declarație că „taxa de înregistrare crescută pentru participare”, precum și criza energetică din Macedonia de Nord, i-au forțat să ia decizia.
O listă completă a țărilor care se îndreaptă spre Merseyside în 2023 este de așteptat să fie confirmată de organizatorii Eurovision în cursul acestei săptămâni.
Oraşul-gazdă al competiţiei din 2023 a fost anunţat vineri seara, iar sâmbătă dimineaţă hotelurile erau deja rezervate, unele locuri de cazare fiind anunţate la preţuri de peste 4.000 lire sterline pe noapte.
Directorul centrului Culture Liverpool, Claire McColgan, a declarat că, în opinia sa, impactul economic preconizat de 30 de milioane de euro pentru Liverpool, unde contribuţia vizitatorilor reprezintă 47% din economie, a fost subestimat.
'Lucrurile sunt destul de sumbre, aşa că a avea acea luminiţă la capătul tunelului în care ştii că oraşul va fi plin de oameni, probabil timp de o lună de zile înainte de Eurovision, te-ar ajuta să mergi mai departe dacă ai fi o afacere mică, a spus ea.
Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să facem acest lucru, deoarece am vrut să protejăm şi să stabilizăm acest sector care a fost afectat de COVID şi care va fi afectat acum de criza costului vieţii şi de ceea ce va urma. Este vorba de locurile de muncă şi de vieţile oamenilor', a adăugat responsabila.
Concursul va fi finanţat printr-o combinaţie de fonduri de la guvernele locale şi naţionale, precum şi de la radiodifuzori. Bill Addy, directorul executiv al companiei Liverpool Business Improvement District (BID), a declarat că mulţi locuitori ai oraşului s-au trezit sâmbătă cu mahmureală după ce au sărbătorit vestea. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News