Două țări UE refuză încă să transfere arme la Kiev - acestea sunt Austria și Ungaria, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, potrivit The Moscow Times.
Ministrul a menționat că alte state europene au anunțat planuri de aprovizionare cu arme și chiar și-au schimbat legislația în acest sens, dar în practică procesul este lent, sunt „o mulțime de argumente și discuții”. În același timp, întârzierea înseamnă noi morți în război.
Cu o săptămână mai devreme, Politico, citând date de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială (Germania), a oferit informații referitoare la o reducere treptată a livrărilor de arme ale Europei începând din aprilie. Deși Ucraina a primit asistență promisă anterior, inclusiv sisteme de arme, în iulie șase mari economii ale Europei nu și-au asumat noi obligații de a transfera arme către Ucraina: Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia.
Pe 11 august, la Copenhaga, țările europene au convenit asupra asistenței militare către Kiev pentru încă 1,5 miliarde de euro. Managerul proiectului Ukraine Support Tracker, Christophe Trebesh, a numit această sumă „minoră în comparație cu ceea ce sa convenit la conferințele anterioare”. El a pus acest lucru pe seama deteriorării situației economice din UE, dar a îndemnat țările europene să ia războiul din Ucraina la fel de serios precum criza din zona euro și pandemia de coronavirus.
Forțele ruse ar fi bombardat și ar fi efectuat raiduri aeriene în regiunea Zaporojie.
Ucraina a declarat că Rusia a tras cu artilerie și a efectuat atacuri aeriene în mai multe orașe din regiunea Zaporojie.
Cele două părți s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele frecvente la centrala nucleară Zaporojie, unde Kievul acuză Moscova că masează trupe și depozitează echipament militar.
Rusia, care a capturat centrala nucleară la scurt timp după ce a declanșat războiul împotriva vecinului său, pe 24 februarie, neagă acest lucru și a acuzat Ucraina că țintește centrala nucleară cu drone, scrie Al Jazeera.
Statele Unite au informaţii că Rusia intenţionează în curând să lanseze noi atacuri la adresa infrastructurii civile din Ucraina şi a instalaţiilor guvernamentale, a declarat luni un oficial american citat de Reuters.
"Avem informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a instalaţiilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare. Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti pentru civili şi infrastructura civilă", a spus oficialul american.
Acesta a mai spus că afirmaţiile se bazează pe informaţii declasificate, scrie Agerpres.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat luni că 'nu vor mai exista niciun fel de discuţii' cu Rusia în cazul în care autorităţile ruse vor pune în scenă o 'mascaradă de proces' împotriva prizonierilor ucraineni în oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ocupat de trupele ruse după mai bine de trei luni de asediu după declanşarea invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian.
'Reacţia ţării noastre va fi absolut clară. Dacă acest proces abject are loc şi dacă oamenii noştri vor fi aduşi în acest loc, cu încălcarea tuturor acordurilor, a tuturor normelor internaţionale, dacă există abuz... Aceasta va fi linia dincolo de care orice negociere este imposibilă. Rusia se va izola de negocieri. Nu vor mai fi discuţii. Statul nostru a spus totul', a avertizat Zelenski în discursul său nocturn.
Preşedintele ucrainean a afirmat că, potrivit informaţiilor din media, 'la Mariupol se pregăteşte scena unei mascarade de proces absolut dezgustător şi absurd împotriva apărătorilor ucraineni, al luptătorilor noştri care sunt ţinuţi captivi de către ocupanţi'.
El a adăugat că toţi partenerii Ucrainei au fost informaţi despre ceea ce 'statul terorist ar putea pregăti pentru săptămâna aceasta', 'când Ucraina va celebra sărbătoarea sa principală - Ziua Independenţei', la 24 august.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News