Urmărește emisiunea live


Doua teme majore, ocolite de aproape toți candidații. ”Măcar în campania pentru turul 2 ar trebui să ne spună viziunea lor”

Harta Europei / Nataliya Vaitkevich, pexels
Harta Europei / Nataliya Vaitkevich, pexels

Președintele României va trebui să ghideze țara în următorii cinci ani, iar deciziile sale ar putea fi decisive pentru viitorul pe termen lung. 

Alegeri prezidentiale 2024

În următoarea perioadă, Președintele României va trebui să gestioneze o situație complicată în Marea Neagră, iar aproape toți candidații au evitat să vorbească despre ce ne așteaptă în următorul deceniu, din punct de vedere al securității regionale.

În săptămânile de campanie, niciun candidat nu a dat un răspuns coerent este modul în care România se pregătește pentru un deceniu complicat în Marea Neagră, în care Rusia va rămâne în factor major de instabilitate in regiune.

În 2027, România va începe exploatarea gazelor din perimetrul Neptune Deep, dar pentru asta, țara noastră trebuie să-și securizeze zăcămintele gazeifere. Doar așa vom putea să devenim un jucător important pe piața regională a gazelor și să asigurăm stabilitatea energetică a Republicii Moldova.

Consolidarea flotei navale este esențială, într-un asemenea context volatil de securitate, explica George Scutaru, CEO New Strategy Center, într-o intervenție la Antena3.

"Înghețarea conflictului înseamnă că peninsula Crimeea va fi controlată de ruși, iar Marea Neagră va fi o zonă unde Rusia va dovedi agresivitate în domeniul naval.

Președinte ar trebui sa se preocupe de întărirea capabilităților României în plan naval, fiindcă noi avem un proiect major de dus la capăt - Neptune Deep - care va transforma Românie în cel mai mare producător de gaze la nivelul Uniunii Europene”, arată George Scutaru.

Într-adevăr, România trebuie să aibă o forță navală credibilă, care să poată descuraja o eventuală agresiune rusească. Moscova ne-a arătat că poate distorsiona cum dorește dreptul internațional prin acțiuni hibride și nu o să se încurce prea mult de o zonă economică exclusivă ( amintim că armata rusă a folosit în scopuri militare inclusiv zona de excludere de la Centrala atomo-electrcă de la Cernobîl).

De asemenea, creșterea cheltuielilor militare a fost un alt subiect tabu pentru toți candidații pentru fotoliul de la Cotroceni.

”(Președintele - n.r.) trebuie să-și asigure 3% din PIB pentru apărare. Trebuie să modificăm legislația privind achiziția de armament.

De asemenea, trebuie să comunicăm onest cu cetățenii, fiindcă nu a existat o reală dezbatere în timpul campaniei prezidențiale și aș vrea că, măcar în campania pentru turul 2, cei doi candidați să ne spună care e viziunea lor (privind aceste teme de campanie - n.r.)”, a mai precizat Scutaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel