Două podoabe capilare prețioase, ce ar fi aparținut Împărătesei Joséphine Bonaparte, sunt de vânzare.
Două diademe despre care se crede că ar fi fost deținute de Joséphine Bonaparte, prima soție a împăratului francez Napoleon, sunt puse în vânzare, după ce un secol și jumătate au fost în posesie privată, relatează CNN.
Prețul celor două ar putea aduce până la 500.000 de lire sterline pentru casa de licitații Sotheby's din Londra, luna viitoare. Una dintre diademe este aurie cu accente de email albastru și gravuri roșii, cu portrete clasice. Diadema este oferită ca parte a unui set de bijuterii, alături de cercei asortați, un ornament de tip centură și un pieptene.
A doua tiară de aur și smalț prezintă portrete cameo ale zeităților grecești antice Zeus, Dionysos, Medusa, Pan și Gaia realizate în agat și jasp. Muzeul Victoria & Albert din Londra, care a împrumutat anterior obiectul, a remarcat că este „probabil un cadou de la sora lui Napoleon, Caroline Murat”.
Împărăteasa, cunoscută și sub numele de Joséphine de Beauharnais după prima căsătorie cu nobilul și generalul de armată Alexandre de Beauharnais, a fost subiectul unei fascinații continue în ultimele decenii. Scrisorile îndrăgostite ale lui Napoleon către ea sunt renumite pentru pasiunea lor și ea a fost descrisă ca o seducătoare inteligentă care a renunțat în cele din urmă la căsătorie atunci când ea și împăratul nu au reușit să producă un moștenitor împreună.
Bijuteriile rare, oferite fiicei lui Napoleon, ajung la peste 1,6 milioane de dolari.
Tiarele fac ambele parte din paruri din secolul al XIX-lea, sau seturi de bijuterii, care sunt emblematice pentru designul neoclasic, care a înflorit în timpul domniei lui Napoleon. În urma tulburărilor revoluției franceze, împăratul a evocat judicios tradițiile, stilurile și designul roman antic pentru a asocia domnia sa cu o descendență străveche, potrivit Sotheby's.
Această asociere este prezentă în cele mai mici detalii de pe ambele diademe și anume portretele cameo și intaglio ale zeităților clasice și figuri antice pe care Napoleon și Joséphine le purtau adesea, inclusiv pe coroana oficială. Cu secole mai devreme, împărații romani purtaseră simboluri similare ale puterii sculptate în pietre semiprețioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu