Două treimi din proiectele de energie regenerabilă ale UK nu trec de faza planificării

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Două treimi din cererile de construire a proiectelor de energie regenerabilă din Marea Britanie nu au reușit să treacă de faza de planificare în ultimii cinci ani, împiedicând eforturile de a trece la generarea de electricitate curată. Un studiu arată că aplicațiile speculative pentru schemele de energie regenerabilă încetinesc tranziția către electricitate curată.

Un studiu al „conductei de energie regenerabilă” a Marii Britanii a constatat că 63% din proiectele propuse fie au fost abandonate, fie au fost refuzate autorizațiile de planificare, ori cererile au fost retrase sau au expirat în cele din urmă în intervalul 2018 - 2023. Restul cererilor au fost fie aprobate, fie revizuite, conform cercetării realizate de consultanța Cornwall Insight, potrivit The Guardian.

Dezvoltatorii de energie regenerabilă s-au plâns de dificultatea de a obține autorizații de planificare pentru proiecte – de la parcuri eoliene off-shore la dezvoltări de energie solară on-shore și de stocare a bateriilor – și de timpii de așteptare pentru conectarea la rețeaua electrică a Marii Britanii de peste zece ani.

Cercetătorii au constatat că nicio regiune din Marii Britanii nu a avut o rată de succes mai mare de 20% în obținerea autorizațiilor de planificare pentru proiecte. Cornwall Insight a spus că aplicațiile speculative și duplicate au fost parțial de vină, citând rapoarte conform cărora proiectele energetice „fantomă” încetineau eforturile de decarbonizare a rețelei.

Anul trecut, un raport comandat de Centrica, proprietarul British Gas, a susținut că unii dezvoltatori solicitau conectarea proiectelor la rețea care nu aveau nici măcar drepturi de teren sau cereri de autorizație de planificare. National Grid și Ofgem, regulatorul industriei, au încercat să elimine „proiectele zombi” – acelea care au fost aprobate, dar a căror dezvoltare a fost oprită – din coada de conexiuni. Problema a fost, de asemenea, acuzată pentru întârzierile de ani de zile ale noilor scheme de locuințe.

„Este clar că un număr tot mai mare de cereri depuse sunt speculative, crescând numărul în coada de conexiuni și creând obstacole pentru proiectele care sunt, în mare parte, gata de conectare.”, a declarat Lucy Dolton, manager de active și infrastructură la Cornwall Insight.

Cantitatea de electricitate generată de centralele pe gaz și cărbune din Marea Britanie a scăzut cu 20% anul trecut, la cel mai mic nivel din 1957. Energia regenerabilă a furnizat cea mai mare sursă de energie, cu 42%, deși centralele pe gaz au reprezentat încă 31%. Conservatorii și-au stabilit un obiectiv de a decarboniza rețeaua electrică până în 2035, în timp ce laburiștii țintesc 2030.

Ambele partide au promis să simplifice regimul de planificare dacă vor câștiga alegerile generale de luna viitoare. Conservatorii au promis să accelereze timpul mediu necesar pentru aprobarea unui proiect de infrastructură mare de la patru ani la un an.

Laburiștii au declarat că vor actualiza politicile de planificare și vor finanța suplimentar funcționarii de planificare. Partidul a făcut din politica energetică un pilon central al campaniei sale electorale. A promis să înființeze o companie de stat, Great British Energy, și să stabilească obiective pentru a dubla energia eoliană on-shore, a cvadrupla energia eoliană off-shore și a tripla energia solară până în 2030, în efortul de a atinge în cele din urmă angajamentul legal al Marii Britanii de a ajunge la zero emisii nete până în 2050.

Cu toate acestea, partidul a fost acuzat că ar fi făcut „cea mai mare întoarcere din toate timpurile” în februarie, renunțând la un plan de a investi 28 miliarde de lire sterline pe an în energie verde.

„Capacitatea totală a proiectelor din coada de conexiuni la rețea depășește în prezent cu mult ceea ce este necesar pentru capacitatea de generare net zero. Cu toate acestea, având în vedere procesul îndelungat prin care proiectele trebuie să treacă pentru a progresa prin planificare și pentru a obține conexiuni la rețea, și volumul actual de proiecte care nu au succes, capacitatea reală care va fi conectată ar putea fi mult mai mică decât sugerează conducta de proiecte.”, a mai declarat Dolton.

Militanții au argumentat că permiterea dezvoltărilor de energie regenerabilă pe o proporție relativ mică de teren suplimentar ar putea face o diferență semnificativă. Cercetări realizate de Friends of the Earth și Universitatea din Exeter anul acesta au arătat că Anglia ar putea produce de 13 ori mai multă energie regenerabilă decât în prezent, folosind mai puțin de 3% din terenul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel