PNL vrea și alegeri în două tururi, dar și alegerile anticipate, exprimându-și siguranța că va ajunge să atingă acest scop. Toate calculele politice, toate scenariile posibile și imposibile, în orice formulă ar fi, nu ajung să explice în ce fel se va ajunge cu ambele variante până-n luna mai, când ar trebui să aibă loc alegerile locale. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit despre această situație, pentru DCNews.
Rareș Bogdan a fost cel care a spus, neoficial, la Antena 3, pașii care vor duce la alegerea primarilor în două tururi și la alegerile anticipate. Pas cu pas, strategia descrisă de prim-vicepreședintele PNL atunci a fost pusă în aplicare, la modul oficial, de către premierul României, în acord cu președintele țării.
Acum, din PNL sunt declarații, în continuare, dar și de la nivelul Președinției, că se doresc atât alegeri în două tururi, cât și alegeri anticipate.
Întebarea e ”ce ne scapă?”. Există o strategie atât de inteligentă încăt să fie peste toate scenariile și ipotezele posibile? Cu atât mai mult cu cât PNL a anunțat că se întărește cu noi parlamentari, dar și că nu va vota să-și dea jos propriul Guvern, ceea ce slăbește șansele PSD de a da jos Guvernul Orban.
În acest context, ne-a răspuns la câteva întrebări Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, cel care a descris primul strategia ce urma să fie aplicată.
”Noi nu ne dorim ca Ludovic Orban să demisioneze, putem miza pe orice cauză, pe orice procedură constituțională, exact cum a spus președintele, dar nu e de dorit demisia premierul, din punctul meu de vedere și cred că din punctul tuturor. Ludovic Orban a și spus că nu vrea să părăsească câmpul de luptă. Folosim toate celelalte prerogative constituționale. De asemenea, vă pot asigura că nu ne vom da jos Guvernul, nu vom proceda ca PSD-ul lui Liviu Dragnea când și-a dat jos Guvernul Grindeanu, prin moțiune de cenzură, nu vom vota moțiuni de cenzură împotriva propriului Guvern.” a afirmat Rareș Bogdan, pentru DCNews.
Întrebat, în aceste condiții, care ar fi a treia variantă constituțională, liderul PNL a răspuns: ”Varianta cea mai normală este moțiunea de cenzură. (...) E anormal ca PNL să voteze pentru dărâmarea propriului Guvern, niciun parlamentar liberal nu va vota dărâmarea propriului Guvern”.
Dacă șansele PSD cu această anunțată moțiune de cenzură ar fi mici, Rareș Bogdan a fost întrebat dacă este de părere că această cădere a Guvernului Orban va fi acum sau va fi o altă moțiune de cenzură viitoare prin care să cadă Guvernul Orban (n.r. prin posibilitatea ca PSD să facă acum un pas în spate, dacă nu ar avea, în urma negocierilor, voturile necesare, în plus fiind slăbiți și de PNL în Parlament). Prim-vicele PNL s-a referit la această moțiune de cenzură anunțată a PSD: ”Am înțeles că cei de la PSD au anunțat că depun moțiune de cenzură. Ei, în momentul în care noi adoptăm două tururi de scrutin, trebuie să dea satisfacție primarilor, sunt într-un șah. Vor pierde până la 1.000-1.200 de primari din cei 1.700-1.800. Ei nu prea pot să nu depună moțiune, dar totul este să-și găsească majoritatea, pentru că, repet, parlamentarii liberali nu le vor da nici măcar un vot pentru dărâmarea propriului guvern”.
Cât despre parlamentarii atrași în grupul PNL și mesajele către PSD că vor trebui să facă rost de mai multe voturi decât calculează acum, Rareș Bogdan a explicat că ”avem o mulțime de proiecte și, până la urmă anticipatele și două tururi reprezintă un proiect. Sunt multe alte proiecte care țin de guvernarea României. Noi, astăzi, suntem nevoiți să negociem, zi de zi, cu aproximativ 7 grupuri politice de la USR la UDMR, PMP, ALDE, minorități, la independenți, demisionarii din Pro România și e foarte complicat să vii astfel cu proiecte pentru dezvoltarea României”.
Totuși, dacă va trece această moțiune de cenzură, nu vor mai fi alegeri în două tururi, fiind posibile doar anticipate. Prin urmare, cum se va ajunge la ambele situații? ”Noi ne dorim și anticipate, și două tururi de scrutin, nimic nu ne poate opri să venim tot cu asumare pe anticipate, nimeni nu ne poate opri” a răspuns Rareș Bogdan. ”Constituțional, putem merge pe toate variantele pe care Constituția ni le permite” a completat liderul PNL.
Întrebat dacă ar mai fi timp, Rareș Bogdan ne-a răspuns că ”aici e problema, aici ați atins subiectul, de asta președinte a convocat astăzi Parlamentul, drept constituțional al domniei sale, pentru sfârșitul acestei luni. Dacă vom reuși procedurile de începere a demersului nostru privind alegerile anticipate, să le pornim până-n 15 februarie, șansele noastre de reușită sunt extrem de mari, dacă nu reușim până-n 15 februarie și mergem până spre sfârșitul lunii februarie, devine ceva mai complicat. După 1 martie, deja termenele se strâng foarte tare și va fi din ce în ce mai greu de declanșat anticipate, e complicat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu