Două zile a durat stingerea incendiului din Făgăraș. Peste 50 de pompieri militari au intervenit

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un incendiu izbucnit în zona Viștea Mare, în Munții Făgăraș, a fost stins de pompierii brașoveni după o intervenție extrem de dificilă, care a durat două zile. 

Peste 50 de pompieri militari au intervenit, fiind nevoiți să urce pe jos până la locul unde erau focarele de incendiu, cărând apa cu rucsacuri speciale. De asemenea, elicopterul Black Hawk echipat cu dispozitivul Bambi Bucket a desfășurat mai multe misiuni de stingere. Suprafața afectată depășește 5.000 de metri pătrați.

Pompierii din Brașov au fost solicitați miercuri pentru a interveni la un incendiu de fond forestier în zona Viștea Mare, comuna Ucea. Inițial, au fost trimise trei autospeciale de stingere și au fost mobilizate peste 40 de cadre ale inspectoratului. A fost alertat și Ocolul Silvic Pădurile Făgărașului.

Potrivit ISU Brașov, zona are acces dificil, așa că pompierii s-au deplasat pe jos, neputând ajunge cu autospecialele de intervenție până în zona focarelor de incendiu. Apa a fost transportată de pompieri în rucsacuri speciale, prevăzute cu un sistem de pulverizare. Ulterior, au fost trimise trei vehicule off-road pentru transportul apei de la sursă spre locul intervenției.

Elicopterul Black Hawk a fost de asemenea mobilizat, echipat cu Bambi Bucket, un rezervor suspendat de mare capacitate, folosit pentru stingerea incendiilor forestiere pe cale aeriană. Joi dimineață, alți pompieri au ajuns la locul intervenției, continuând eforturile de stingere.

Lichidarea incendiului

”Incendiul forestier din zona Viștea Mare, comuna Ucea, a fost lichidat, urmând ca mâine (vineri - n.r.) dimineață Ocolul Silvic să realizeze o nouă patrulă de recunoaștere a zonei în vederea transmiterii situației spre dispeceratul ISU Brașov”, a transmis ISU Brașov.

Conform ISU Brașov, intervenția a fost extrem de dificilă, durând două zile de muncă intensă. Canicula a îngreunat misiunea, iar temperatura crescută, cauzată de arderea mocnită a litierei și a doborâturilor, a făcut aerul aproape irespirabil. Pompierii au străbătut un drum forestier de peste 4 km, urcând la o altitudine de peste 1700 de metri, echipați în costume de protecție grele și cu rucsacuri cu apă în spate.

”Peste 50 de pompieri militari au intervenit în cele două zile. Au străbătut, în repetate rânduri, suprafața afectată de peste 5000 de metri pătrați, căutând focare pe sub mușchi, bolovani, crengi și doborâturi. Au luptat două zile cu căldura, cu lipsa apei, cu drumul greu de parcurs, dar au reușit. Au lichidat focarele, iar acum, epuizați, sunt în drum spre casă”, a arătat ISU Brașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel