Dovleac, beneficii. Combate VIERMII INTESTINALI, previne CANCERUL, reduce COLESTEROLUL

Delicios și parfumat, este preferatul multora în perioada rece.

Originar din America de Sud, dovleacul a ajuns să fie răspândit și apreciat în întreaga lume. De la tradiționala plăcinta de dovleac din SUA, la nelipsitul dovleac rumenit in cuptor, atât de apreciat în bucătaria românească, meritele culinare (și decorative) nu pot fi ignorate.

Nu trebuie lăsate deoparte nici proprietățile terapeutice ale dovleacului. De altfel, culoarea galben-portocalie este o dovada clară a faptului că dovleacul este plin de antioxidanți si beta-caroten.  Pulpa de dovleac conține vitamine, în special provitamina A, vitaminele E si C, săruri minerale, hidrați de carbon, protide, iar semințele conțin ulei, protide, lecitina, rezine și enzime cu proprietăți antihelmintice. Mai mult, are o compoziție bogată în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină, rezine şi enzime cu rol antihelmintice.

Îmbunătățeste vederea

Doar 100 de grame de dovleac conțin mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, nutrient esențial sănătății ochilor. Alimentul mai oferă din plin și carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul îl transformă în vitamina A, necesară vederii optime. Zeaxantina este alt antioxidant natural cu acțiune de filtrare a razelor UV la nivelul retinei, motiv pentru care dovleacul este util în prevenirea degenerării maculare în randul persoanelor vârstnice.

Stimulează pierderea în greutate

Dovleacul este o sursă deseori ignorată de fibre, al căror număr generos ajută la menținerea stării de sațietate în timp, în schimbul unui număr foarte mic de calorii. Dietele bogate în fibre ajută oamenii să mănânce mai puțin, potrivit studiilor de specialitate.

Reducere nivelul de colesterol rău

Semințele de dovleac furnizează din abundenta fitosteroli, chimicale din plante care diminuează nivelul colesterolului LDL, deci protejează suplimentar sistemul cardiac.

Diminuează riscul de cancer

La fel ca alte legume și fructe portocalii, dovleacul se remarcă prin conținutul semnificativ de beta caroten, nutrient care ar putea juca un rol-cheie în prevenirea cancerului, potrivit Institutului Național de Cancer din SUA. Fitosterolii din dovleac se alătură și ei beneficiului consumului de dovleac, în raport cu diminuarea riscului de cancer.

Ofera protecție suplimentară pielii

Antioxidanții din dovleac, în special carotenoizii, au grijă că celulele pielii să nu fie atacate de acțiunea radicalilor liberi, deci să îmbătrânească prematur sau să sufere modificări patogene.

Ajuta la refacerea mai rapidă după depunerea efortului fizic

Potasiul din dovleac ajută organismul să își recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regăsește într-o cantitate mai mare în dovleac, decât în banane.

Citește și: VIDEO Veverițe cioplesc o față într-un dovleac

Întărește sistemul imunitar

Dovleacul este o sursă importanta de vitamina C, nutrientul necesar sistemului imunitar. O porție de dovleac gătit asigură aproximativ 20% din cele 60 de mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier.

Dovleacul mai este indicat în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenți, hiperexcitabilitate sexuală (proprietăți anafrodisiace), tulburări de menopauză și viermi intestinali.

Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu în cazul arsurilor, inflamațiilor și abceselor. Totodată, o varietate de creme hidratante și anti-rid conțin dovleac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel