Cunoscut din cele mai vechi timpuri, cultivat de mai bine de trei mii de ani, dovleacul este o minune pentru sănătate.
Pe lângă faptul că este delicios, este şi extrem de sănătos şi merită inclus în alimentaţia de toamnă, dar şi în dieta de pe tot parcursul anului.
Beta-carotenul pe care îl conţine este un precursor al retinolului (vitamina A). Aceasta înseamnă că beta-carotenul este transformat în vitamina A în organism. La fel ca morcovii şi cartofii dulci, dovleacul abundă în beta-caroten, o cană conţinând peste 500 de mg. Vitamina A este un nutrient extrem de important pentru vedere, imunitate, reproducere, combaterea inflamaţiei şi acneei.
Se recomandă administrarea a 2.600 - 3.400 de mg de potasiu zilnic pentru femei, respectiv bărbaţi. Poate fi puţin dificil să atingem aceste cifre. Potasiul este un nutrient extrem de important pentru reducerea riscului de diabet, accident vascular cerebral şi hipertensiune arterială. Doar o cană de suc de dovleac poate oferi peste 500 de mg de potasiu.
La fel ca majoritatea fructelor şi legumelor, dovleacul este bogat în fibre. O cană de suc de dovleac oferă aproximativ şapte grame de fibre, recomandarea zilnică fiind de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi, scrie Rador, citând dariknews.bg. Acest lucru înseamnă că dovleacul este un adaos grozav la gustări sau mese, deoarece conţinutul de fibre ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate, nivelului echilibrat al zahărului din sânge, sănătăţii intestinelor şi la scăderea nivelului de colesterol.
Când este consumat fără adaos de zahăr, dovleacul poate face parte din dietă în orice moment al anului şi oferă nutrienţi care contribuie la combaterea proceselor antiinflamatorii, îmbunătăţirea vederii, digestiei, sănătăţii inimii.
Ingrediente
Aluat plăcintă
300 gr făină
7-8 linguri de zahăr
85 ml apă
60 ml ulei
1/2 pliculeţ praf de copt
un praf de sare
Umplutură plăcintă
2 kg dovleac
un pliculeţ vanilina
coajă de lămâie
110 gr zahăr
o lingură cu margarină
Cum se prepară
Se curăţă dovleacul şi se dă prin răzătoare. Se pune margarina în tigaie, la topit. Se adăugă dovleacul, zahărul, coaja de lămâie şi vanilina. Se lasă la foc mic, până când scade apa lăsată de dovleac. Se amestecă pentru a nu se lipi. Toate ingredientele se combină şi se amestecă bine de tot. Se împarte coca în două bucăţi egale și se întind cu făcăleţul în două foi de dimensiuni egale, scrie bucataras.ro.
Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină. Se pune prima foaie, apoi compoziţia de dovleac călit. Se nivelează şi se pune a doua foaie de coca. Se fac câteva găuri cu furculiţa în foaia de deasupra pentru a nu se umflă. Tava cu plăcintă de dovleac de post se pune la cuptorul preîncălzit. Se va coace 35-40 de minute la 180 de grade. Puteţi controla plăcintă după primele 20 de minute să vedeţi exact cât să o lăsaţi. După coacere, se răceşte şi se pudrează cu zahăr tos. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci