Află în articol cât de mult ne expun la radiații examenele medicale imagistice.
Dr. Vasile Fotea, medic primar radiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe "Sf. Spiridon" din Iași, a explicat dacă și cât de mult putem fi expuși la radiații în timpul examenelor medicale.
"Experiența ne-a arătat că riscurile de iradiere prin realizarea unui CT sunt minime. O scanare CT poate salva vieți și nu trebuie refuzată din cauza fricii de a te expune la radiații, dacă investigația poate furniza informații semnificative pentru stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului.
Trebuie știut că riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiații utilizate în imagistica medicală este foarte mic.
Să nu uităm că zi de zi suntem expuși la surse naturale de radiații. În medie, 80% din doza anuală de radiație naturală la care suntem expuși provine din surse de radiații terestre și cosmice.
Surse de radiații tereste: Există peste 60 de materiale radioactive (radionuclizi) în sol, apă și aer. De exemplu, gazul Radon, emis în mod natural de roci și sol, este principala sursă de radiații naturale.
Surse de radiații cosmice: În special dacă ne aflăm în zone de altitudine mare, suntem expuși la radiații naturale emise de razele cosmice. Expunerea naturală la radiații variază de la o zonă geografică la alta, în funcție de diferențele geologice.
De exemplu, expunerea în anumite zone poate fi de 200 de ori mai mare decât media globală, care este de 2,4 mSv (milliSieverts) pe an, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pentru România, doza radiațiilor de origine naturală primite de om este în medie de 2,27 mSv pe an, ceea ce înseamnă că este mai mică decât doza globală, se arată pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Suntem expuși și la surse artificiale de radiații, care variază de la generarea de energie nucleară la utilizările medicale ale radiațiilor pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru tratarea anumitor boli.
Cele mai obișnuite surse artificiale de radiații sunt dispozitivele medicale care folosesc raze X. Nu trebuie uitat că în cazul unei scanări CT, beneficiul este întotdeauna mult mai mare decât cel mai mic risc potențial. Ca orice test medical, acesta trebuie efectuat doar dacă rezultatul investigației aduce informații suplimentare pentru a stabili cât mai precis diagnosticul. Dacă în cazul ecografiei și Imagisticii prin Rezonanță Magnetică (IRM/RMN) doza de iradiere este nulă, nu la fel stau lucrurile în cazul investigațiilor care folosesc razele X sau în medicina nucleară", a explicat Vasile Fotea pentru Ziarul de Iași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News