De 1 Decembrie 2018, agenția de presă DPA a scris că România sărbătorește 100 de ani de la momentul în care a anexat o parte din Ungaria. România a reacționat prin ambasadorul nostru în Germania, Emil Hurezeanu, care a trimis o solicitare către DPA, în vederea corectării informațiilor publicate, considerând că este o eroare.
Jurnalistul Val Vâlcu subliniază că, deși există posibilitatea unei greșeli, e, totodată, un fapt grav.
”E un fapt grav. Noi, care ne uităm la presa occidentală ca după soare, stele, să luăm nordul, ne vine greu să credem că e o simplă eroare, că n-au știut, cu atât mai mult cu cât Germania a avut o poziție revizionistă care a dus la cel de-Al Doilea Război Mondial, cu atât mai grave sunt faptele. Autoritățile germane, atât de atente cu tot ce nu-i corect politic, ar fi trebuit să reacționeze, așa cum ar fi trebuit s-o facă și autoritățile din România. Nu e o simplă eroare, din astfel de erori a pornit cel de-Al Doilea Război Mondial. Problema trebuia investigată și sancționată. Era de înțeles dacă venea de la o publicație extremistă, nu de la de la o instituție de presă cu prestigiu, un fel de oficios al statului german, e un lucru foarte grav.
Tratatul de la Versailles, prin care a fost recunoscut dreptul popoarelor la autodeterminare, pozitia americană, wilsoniană, prin care au fost garantate frontierele, este pusă în discuție acum de agenția de presă germană, într-o frază aruncată în contextul în care ambasadorul Germaniei la București recită poezii. În schimb, o agenție de presă germană, preluată de întreaga lume, transmite fake news prin care susține pozițiile revizioniștilor maghiari.
În vreme ce se arată toată lumea îngrijorată de fake news-urile de pe Internet, nu văd nicio reacție la acest fake news pus în circulație de agenția de presă germană, DPA. Corecții politic din România care trepidează frecvent ar trebui să trepideze și acum în fața acestei știri false puse în circulație de agenția de presă din Germania.
De asemenea Germania ar trebui să fie extrem de sensibilă la astfel de derapaje, având în vedere că a avut loc un proces de denazificare în Germania și prin astfel de știri false reamintesc politica hitleristă, de Dictatul de la Viena. Astfel de teze vin în spiritul, sensul Dictatului de la Viena, care ne-a lăsat fără Transilvania de nord-vest.
De la grupurile de extremă dreapta sau neonaziste din Germania te-ai aștepta să susțină așa ceva, dar nu și de la o agenție de presă prestigioasă.” a comentat jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu