Dr. Adrian Marinescu, despre creșterea cazurilor COVID-19 din ultimele două săptămâni: ”Este cu cel puţin 50% faţă de ce aveam anterior”

FOTO: Freepik @Drazen Zigic
FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Medicul Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balș, nu ia în calcul un ”val pandemic” de coronavirus în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a crescut cu jumătate în ultimele două săptămâni.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului  Matei Balș din București, a făcut precizări importante cu privire la creșterea cazurilor de infectare cu COVID-19, care față de perioada anterioară este cu cel puțin 50%. De asemenea, a mai subliniat medicul, numărul pacienților care ajung în secțiile ATI este extrem de mic.

”Nu ne gândim că vom avea un val pandemic, aşa cum era la începuturi, că se întoarce pandemia. Cred că trebuie să existe o discuţie echilibrată care spune în felul următor: în momentul în care un virus rămâne mult timp în circulaţie, evident că suferă mutaţii.

Celelalte nu sunt importante, apar noi variante. Practic, dacă vorbim de Eris, o subvariantă a Omicronului care circulă destul de mult la nivel global, probabil undeva către 40 la sută şi aşa cum ştim din cazurile anterioare va deveni predominantă. La fel se  întâmplă şi în România, noi facem secvenţieri destul de mari şi am început să facem dinamic acum.

Practic toţi pacienţii internaţi cu Covid au şi secvenţiere. Avem într-adevăr această variantă şi probabil în viitorul apropiat vom avea şi nişte cifre exacte ca să ne dăm seama, dacă sunt la fel şi în România”, a declarat medicul Adrian Marinescu, marţi seară, la Medika TV, scrie news.ro.

80% dintre pacienții cu COVID-19 au forme ușoare

Potrivit medicului, în ciuda creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, cea mai mare parte dintre acestea sunt forme ușoare.

”Ştim din experienţa anterioară că este un decalaj destul de mic între ceea ce se întâmplă în Europa de Vest şi România, în sensul că la noi e puţin mai târziu.

Creşterea de la ei a fost cu nişte săptămâni în urmă. Ceea ce am văzut în Institut, cam de două săptămâni, e o creştere cu cel puţin 50% faţă de ce aveam anterior.

Cam 100 de prezentări în fiecare zi, indiferent de vârste. E adevărat că 80% sunt forme uşoare. Sunt pacienţi care pot merge acasă.

20% nu sunt neapărat cazurile acelea foarte grave de terapie, dar sunt persoane cu factori de risc, sunt copii mici pe care trebuie să îi monitorizezi şi sunt şi cei care au într-adevăr complicaţii pulmonare, neurologice etc, iar procentul celor care ajung în terapie intensivă, din fericire, este extrem de mic.

Sunt puţini cei care ajung în terapie, dar totuşi se poate întâmpla”, a adăugat Marinescu.

Citește și: Deces provocat de COVID-19 în Botoșani. Încă o persoană este la ATI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel