Dr. Adrian Marinescu, despre programul HIV-SIDA: Au fost niște eforturi și lucrurile au funcționat

 Dr. Adrian Marinescu
Dr. Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu, director medical INBI "Matei Balș", a vorbit despre programul național HIV-SIDA în cadrul evenimentului „Calitatea vieții PLHIV în România”.

"Când vorbim de programul național HIV-SIDA, pe care îl coordonez de ceva vreme, cred că ar trebui să avem o imagine de ansamblu. În momentul de față avem aproximativ 14.000 de pacienți seropozitivi în tratament, peste 60% dintre ei la nivelul României, sunt pacienți care au varianta nouă de tratament cu o singură bulină. La nivelul Institutului Matei Balș am ajuns undeva la 75%, ceea ce înseamnă că în următorii 5 ani probabil, dacă ne gândim la o dinamică cu care va fi similară, cei mai mulți pacienți vor avea o nouă variantă de tratament. Sigur, nu se rezolvă totul plecând de aici.

Au fost niște eforturi și lucrurile au funcționat. Într-adevăr, marea problemă este că dacă ai diagnostic, pacientul intră în cel mai scurt timp, chiar o săptămână sau mai repede, doar că e o problemă de sub-diagnosticare și cred că e mai mult decât evident că dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2023 sunt mult prea puțini pacienți diagnosticați în raport cu ce se întâmplă.

Că vorbim de consumatorii de droguri, că vorbim de calea heterosexuală, indiferent de calea de transmitere e evident că sunt mai mulți pacienți care rămân undeva și nediagnosticați și neurmăriți.

Problema nu a fost de finanțare a programului, ci a fost de modalitate în care timpii de finanțare au fost respectați. Pentru că dacă te uiți la bugetul anual și dacă te uiți la ce s-a întâmplat la nivelul fiecărui spital, aparent lucrurile au fost în regulă, doar că banii trebuie să-i ai la timp, să faci o prognoză, mai ales că ai nevoie de pacienți care nou diagnosticați fiind, să fie introduși pe un tratament nou, trebuie să te gândești la o perspectivă, să iei în calcul un buget care să însemne un procent de 20% cel puțin în raport cu ce a fost în anul precedent.

La nivelul Matei Balș, cred că am avut și noroc și un management corect, în sensul că la noi pacienții au avut și tratament și evaluarea corectă și o au în continuare", a spus Dr. Adrian Marinescu, director medical INBI "Matei Balș", pentru DCMedical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel