Dr. Adrian Marinescu: Infecția cu Omicron poate să semene cu un guturai pentru vaccinați

 Foto: Pexels
Foto: Pexels

Mai mulți medici din România au vorbit despre varianta Omicron a coronavirusului, dar și despre numărul mare de infectări din ultima perioadă.

Deși România se află abia la începutul valului 5 al pandemiei, numărul îmbolnăvirilor cu tulpina Omicron s-a dublat în doar două zile. Totuși, medicii români spun că cei mai multi dintre pacienți au forme ușoare de boală și nu au fost internați. Specialiștii spun că noua variantă a coronavirusului se transmite mult mai ușor, însă speră că astfel se va produce și imunizarea de grup. Medicul Adrian Marinescu a afirmat că infecția cu Omicron poate să semene cu un guturai pentru cei care s-au vaccinat împotriva COVID.

“Simpatologia fiind undeva de forme ușoare într-adevăr poate să semene cu un guturai pentru persoanele vaccinate pentru cei care nu au factori de risc, dar, poate să fie o simpatologie care să treacă în câteva zile. Nu am putea să spunem că există niște elemente clare din punct de vedere clinic.”, a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș, la PRO TV.

„Tot ce s-a calculat în decursul ultimei luni, de când a apărut varianta Omicron se pare că numărul de cazuri la pacienții infectați cu această tulpină se dublează la 48 de ore, la o populație oarecare. Și lucrul asta îl vedem și noi: la fiecare 48 de ore un număr aproape dublu de cazuri, așa că riscul, evident, este mai mare.”, a afirmat Simin Florescu, manager Victor Babeș.

Omicron va fi sfârșitul pandemiei?

“Dacă ne raportăm la indicele de contagiozitate al Omicronului în Europa de Vest, în mod cert după acest - sperăm noi - ultim val, vom atinge o imunitate de grup de peste 80%. Dar este foarte important dacă vom depăși acest val vaccinați sau nevaccinați pentru că formele nevaccinate, din experiența noastră de până acum, dezvoltă forme serioase de boală.”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş de la Timişoara.

Teoria potrivit căreia varianta Omicron va reprezenta sfârșitul pandemiei nu a fost lansată doar de medici români, ci și de specialiști din alte țări. Totuși, OMS a avertizat că multiplicarea cazurilor de infectare cu Omicron în întreaga lume ar putea creşte riscul apariţiei unei noi variante, mai periculoase, a coronavirusului.

VEZI ȘI: OMS, precizări despre IHU, tulpina de coronavirus identificată în Franța

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel