EXCLUSIV  Dr. Alice Barbu (SANADOR): „De ce a crescut infertilitatea masculină”. Boli pe care tații le pot transmite bebelușilor

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a fost invitată la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre infertilitatea masculină. Potrivit medicului, stilul de viață modern are un impact negativ asupra fertilității, atât la bărbați, cât și la femei. 

Dr. Alice Barbu a explicat că, în ultimele două decenii, s-au schimbat atât tehnologia, cât și fiziologia umană. Infertilitatea a crescut semnificativ, cu un procent egal între cazurile de infertilitate feminină și masculină, aproximativ 35%. Potrivit medicului, indicii spermatici au scăzut din cauza stilului de viață nesănătos, obiceiurilor toxice și alimentației. 

„S-a schimbat tehnologia în cele două decenii care au trecut?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„S-a schimbat atât tehnologia, cât și fiziologia umană. Sunt mult mai multe cazuri de infertilitate și sunt tehnologii nou apărute pe care le consider medicina viitorului. (...)  Sunt mult mai multe cazuri de infertilitate masculină. Acum procentul e aproximativ egal între infertilitatea feminină și masculină, aproximativ 35%. Indicii spermatici au suferit un declin major, în ultimii 10 ani, datorită stilului de viață, datorită obiceiurilor toxice pe care au început să le aibă, datorită alimentației.”, a spus dr. Alice Barbu. 

„Prin obiceiuri toxice bănuiesc că vă referiți la fumat, sedentarism, alcool. Alcool se consumă din Antichitate. Ce s-a schimbat?", a întrebat Val Vâlcu. 

„Ca și parte componentă a unui angrenaj de mai mulți factori, contează într-o anumită măsură și alcoolul.", a spus medicul. 

 

2. -imagine fara descriere- (dr--alice-barbu_15437000.jpg)

 

Obezitatea influențează fertilitatea

 

Potrivit medicului, substanțele chimice din produse de uz zilnic pot influența negativ fertilitatea bărbaților prin interferența cu balanța hormonală. Obezitatea, o problemă globală, afectează fertilitatea și poate cauza anomalii fătului. De asemenea, bolile cu transmitere sexuală pot provoca infertilitate prin inflamații și patologii ale tractului genital masculin.

„Chimicalele din alimentație, din viața de zi cu zi, influențează capacitatea unui bărbat de a livra numărul corespunzător? Ce indici au scăzut?", a întrebat Val Vâlcu. 

„Nu doar numărul, dar și motilitatea spermatică a scăzut și gradul de fragmentare al ADN-ului spermatic a crescut. Există anumite substanțe numite disruptori endocrini care pot fi plastice, latexuri, substanțe aflate în produse de uz zilnic, în antiperspirante, în parfumuri, inclusiv lenjeria intimă care conține plastic poate să interfereze cu balanța noastră hormonală.

Există, la nivel mondial, o pandemie de sindrom metabolic care se traduce prin obezitate, inclusiv în rândul copiilor. Obezitatea influențează fertilitatea.

Obezitatea la bărbați poate să ducă la un făt cu anumite anomalii. Eu le spun de fiecare dată pacientelor că nu doar ele trebuie să slăbească, ci și partenerii. Tatăl poate transmite bebelușului tulburări cardiovasculare, diabet, tulburări renale. Deci obezitatea e un factor important, nu doar pentru fertilitatea masculină, ci și pentru patologia asociată viitorului copil. (...) 

Bolile cu transmiterea sexuală produc infertilitate prin sindromul inflamator pe care îl creează - diverse patologii la nivelul tractului genital masculin: varicocelul, tot felul de patologii obstructive.”, a spus dr. Alice Barbu. 

 

Mai poate devenit părinte după vasectomie?

Dr. Alice Barbu a explicat că, în cazul în care un bărbat care a făcut o vasectomie se răzgândește și dorește să devină părinte, există opțiuni de tratament. 

„Există și cazuri când un bărbat vrea să scape de grija paternității, după care se răzgândește. Mai poate devenit părinte după vasectomie dacă peste 5-10 ani privește altfel lucrurile?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Poate pentru că este același caz ca în sfera obstrucțiilor patologice, doar că rezolvarea ar fi cel mai probabil printr-o puncție cu extracție de spermatozoizi și ulterior inseminare sau o tehnică de fertilizare.”, a spus dr. Alice Barbu. 

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel