EXCLUSIV  Dr. Armen Sarkissian, președinte al Armeniei, despre „Clubul statelor mici”, printre care și România. Cum au ajuns oamenii să voteze de cinci ori pe zi în 2024

foto: Freepik
foto: Freepik

Dr. Armen Sarkissian, recunoscut și influent lider armean, cu o carieră diversă ca profesor de fizică, diplomat de rang înalt, ocupând, de-a lungul vremii, și funcțiile de Prim-ministru al Armeniei și Președinte al Republicii, a fost invitat la DC News și DC News TV. A fost președinte al Armeniei până în 2022.

Alegeri prezidentiale 2024

Are o experiență vastă în diplomația globală, o cunoaștere profundă și practică a economiilor în tranziție și a proceselor de construcție a statului în regiunea Eurasia. 

În interviul pe care ni l-a acordat, Dr. Armen Sarkissian a vorbit, printre multe subiecte interesante, despre cartea sa - „Clubul statelor mici”, care este acum un bestseller.

2. Sursă foto... (carte-armen-sarkissian_15816400.jpg)

„Scopul acestui interviu este cartea pe care ați scris-o, „Clubul statelor mici”, care este acum un bestseller și, de fapt, dați idei țărilor mici cum ar fi România sau Armenia, în această lume foarte complicată, extrem de complicată. Trăim acum în cea mai complicată lume.

Cum ați prezenta această carte care este plină de idei pe care le recomand cu tărie și politicienilor noștri? Cum evaluați situația mondială acum? Ar trebui să ne îngrijorăm? Avem parte de voci importante ca Ministrul Apărării din diferite țări, inclusiv Germania, care spun că am putea avea în 2025 un război între NATO și Rusia. De asemenea, cum vedeți războiul dintre Israel și Hamas, pe lângă posibilitatea de a avea un alt război între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Să nu mai vorbim despre un posibil conflict și în Taiwan. Deci este mult foc peste tot în lume. Unde sunt stările mici în această situație?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Da, cred că voi încerca să vă explic. Mai întâi, de ce am scris această carte? Vorbim despre prima mea carte publicată despre științe politice. Am alte cărți în matematică, fizică și astronomie. Astfel, nu este prima care pe care am scris-o.

De mulți ani mă gândeam la ce schimbările de pe planeta noastră. Ca om de știință sunt mai interesat de principiile care au găsit motivele fundamentale ale schimbărilor și unde se îndreaptă această lume decât evenimente individuale care, în multe cazuri, nu reprezintă motivul de bază, ci o reflecție a ceea ce se întâmplă. Și ceea ce se întâmplă mare la nivel mondial - aș spune că este foarte important să înțelegem că lumea trece prin schimbări enorme și dramatice. Acestea au început nu anul acesta sau acum 10 ani.

De fapt, întregul proces a început cu revoluția științifică care a avut loc acum mai mult de 100 de ani. Vorbesc despre descoperirea fizicii cuantice. Fizica cuantică este despre particule mici. Practic, până la începutul secolului al XX-lea, lumea trăia într-o armonie completă, din punct de vedere științific, pentru că Isaac Newton și alți giganți ai fizicii au avut descoperiri care explicau tot ceea ce se întâmpla în jurul nostru. Abia la începutul secolului al XX-lea am început să înregistrăm sau să observăm particulele elementare cum ar fi atomul și să constatăm că teoria mecanicii clasice nu funcționează. A fost o tragedie uriașă.

Mi-ați adresat întrebarea și spuneați că trăim într-o lume complexă, deloc previzibilă, fără posibilitatea de a ști ce se va întâmpla mâine: un alt conflict aici, un alt conflict acolo - și nu puteți explica de ce se întâmplă acestea - există o tendință generală, care sunt motivele de bază? Exact același lucru s-a întâmplat acum 100 de ani cu fizica. Oamenii erau complet pierduți și pentru a înțelege ce se întâmpla aveai nevoie de genii ca Heisenberg, Einstein sau mulți oameni care au adus contribuții Albert Einstein. Albert Einstein nici măcar nu era un mare credincios în teoria mecanicii cuantice, dar realitatea este că, pentru a înțelege ce se întâmplă în fizica particulelor elementare, trebuie să schimbi logica. Trebuie să-ți schimbi modul în care te uiți la problemă pentru că cu înțelegerea clasică și cu logica actuală nu poți înțelege niciodată mecanica cuantică.  Așa că nu puteți înțelege de ce ai vrea să fixezi o particulă într-un loc și nu vei ști niciodată unde va ajunge particula. Va ajunge undeva cu o probabilitate specifică. Așa că oamenii de știință au trebuit să-și schimbe mentalitatea. Rezultatul a permis marilor oameni de știință să creeze o nouă teorie, mecanica cuantică.

Ca urmare a acesteia, au fost realizate realizări mari ale fizicii și, ca urmare a acesteia, vedem lumea modernă cu sateliți care orbitează Planeta, cu comunicații, cu calculatoare, cu noile calculatoare din viitor, cu inteligența artificială care apare acum, cu computerul cuantic care devine indispensabil. Chiar și cu acest lucru simplu care se numește care se numește telefon mobil. Telefoanele mobile și comunicațiile de la nivel mondial, unde orice persoană poate comunica cu oricine la nivel mondial simultan, oricând, au schimbat fundamental lumea. Au schimbat multe valori, au schimbat modul în care interacționăm unul cu celălalt și a schimbat de asemenea, de exemplu, principiile de bază în care trăim.

Cred că democrația este una dintre cele mai bune modalități de a conduce societatea umană. Au existat diferite forme ale democrației, de la Grecia antică sau, în Europa, una dintre primele în Marea Britanie. Dar dacă luați chiar și modelul din Marea Britanie de acum 50 de ani, democrația virtuală însemna că cei care trebuiau să-și aleagă deputații trebuiau să meargă la urnele electorale cu buletinul de vot, o dată la cinci ani. Poate că se întâlneau cu deputații aleși de câteva ori pe an”, a spus Dr. Armen Sarkissian la DC News și DC News TV.

George Soros a spus că acum este un război între democrații și autoritarism. Este acesta un război al secolului XIX?

Bogdan Chirieac a zis: „Pentru că vorbiți mult despre democrație și trebuie să vă reamintesc cititorilor și telespectatorilor noștri că președintele Sarkissian este și un om de știință real. De aceea știți atât de multe lucruri despre fizica cuantică pe care că probabil ați încercat să le aplicați în politică. Nu știu dacă se potrivește, vorbim de probabilitate și politică”.

„Nu, nu, este mult mai diferită decât probabilitatea. În prima parte a vieții mele am fost fizician teoretic și predam teoria relativității, astrofizica relativistă, o parte din fizica cuantică și așa mai departe. Dar mai târziu am avut multă experiență  în relațiile publice, așa că nu este doar probabilitate. Astăzi nu mai sunteți votat o dată la cinci ani. Sunteți votat în fiecare zi. De fapt, în fiecare zi votați de cinci ori pe zi, punându-vă opinia pe Facebook. A schimbat drastic nu numai modul în care ne desfășurăm viața de zi cu zi, nu numai în timpul Covid-ului, stând acasă și comandând mâncare. S-a schimbat și modulul în care politica și relațiile internaționale se întâmplă. Desigur, acum nu vorbim doar de cetățenii ai unor state specifice care își pot spune opinia guvernului cumva - printr-un articol de presă. Acum vorbim despre oameni ai căror păreri zboară în lumea întreagă pe web în orice moment. Așa că știi ce se întâmplă în România, în Australia, Noua Zeelandă în mod simultan. Așadar, lumea a devenit mult mai complexă și rolul individului a crescut drastic. Acesta este probabil motivul pentru care mulți oameni cred că este o nouă modalitate de a avea un conflict între regimurile autoritare și democrație. 

În realitate, este mult mai profund de atât, pentru că schimbă fundamental viața noastră în toate aspectele: știința, modul în care ne conducem afacerile, modul în care distribuim alimentele, modul în care dezvoltăm tehnologia, modul în care se desfășoară și ar trebui să fie condusă sănătatea. Frumusețea acestui moment este că trăim la răscrucea unui timp istoric uriaș, ceea ce înseamnă că acesta este timpul în care vechea lume clasică în care obișnuiam să trăim se schimbă dramatic peste tot. În timpul schimbării, cred că putem să ne amintim de celebrul citat care vine din China care spune că fie ești binecuvântat, fie ești blestemat să trăiești în vremuri interesante. Aceste vremuri sunt foarte interesante, pentru că sunt vremuri de schimbare. Lumea se schimbă în fiecare zi și foarte, foarte repede. Sunt de părere că dacă ne vom întoarce împreună, să zicem cu 10-15-20 de ani în urmă, nu ne vom recunoaște. Așa că este un timp de schimbare. Acum vedem că crește puterea indivizilor, puterea grupurilor mici, astfel încât cred că statele mici devin din ce în ce mai importante”, a mai zis Armen Sarkissian la DC News și DC News TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel