EXCLUSIV  Dr. Attila: Lucruri pozitive după doi ani de nenorociri. ”Exemple frumoase... în sfârșit!”

Dr. Laszlo Attila
Dr. Laszlo Attila

Dr. Laszlo Attila, secretar al Comisiei pentru Sănătate în Senatul României, a vorbit despre importanța implicării autorităților locale în procesul de menținere și asigurare a stării de sănătate a comunităților. 

Alegeri prezidentiale 2024

Invitat în cadrul dezbaterii DCMedia Group, ”Pandemia COVID-19, 2022: Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere”, dr. Laszlo Attila a subliniat unele aspecte pozitive de după perioada pandemică:

”Oricât de ciudat pare, aș începe cu lucrurile pozitive, pe care le consider eu că sunt pozitive după doi ani de nenorociri. Și mă refer în primul rând la faptul că populația a început să fie atentă la propria stare de sănătate și aici cred că ar trebui să profităm un pic și să menținem acest interes nu numai pentru Coronavirus, ci și pentru celelalte boli, și aici mă refer la bolile cronice care pot fi evitate printr-un program coerent de screening sau detecție precoce”, a declarat dr. Laszlo Attila, secretar al Comisiei pentru Sănătate în Senatul României. 

”Autoritățile au început să conștientizeze că administrarea unei localități nu înseamnă doar asfaltare”

”Un al doilea aspect pozitiv care îl consider benefic este implicarea autorităților locale în organizarea îmbunătățirii stării de sănătate ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani niciodată. Toată lumea a conștientizat. În paranteză spun foarte probabil că și anul electoral a avut un impuls în acest sens, dar fiecare autoritate s-a implicat pentru a organiza centrele de testare, centrele de vaccinare și au constatat că nu este doar obligația Ministerului Sănătății sau al sistemului medical pentru a interveni în astfel de situații. Au fost niște exemple foarte frumoase și în sfârsit autoritățile au început să conștientizeze că administrarea unei localități nu înseamnă doar asfaltare, asta înseamnă și administrarea stării de sănătate”, a concluzionat dr. Laszlo Attila. 

Youtube video image

Citește și: 

Prof. dr. Buicu: Vaccinarea să fie primul lucru la care ne gândim! Măsurile să fie comunicate populației, ca să înțeleagă

Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie, a fost invitat în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022", organizată de DC Media Group. Acesta a vorbit despre lecțiile învățate de către români în pandemie, menționând că pe viitor ar trebuie să se acorde o atenție deosebită prevenției prin vaccinare, dar și unei comunicări eficiente. Dr. Florin Buicu susține că mesajele către populație trebuie să fie transmise de către specialiștii în care societatea are încredere și care se bucură de credibilitate în rândul românilor.

Ce am învățat din pandemia de COVID-19?

"Ce am învățat din pandemie? Păi haideți să încercăm să rememorăm momentele prin care România a trecut și cred că un lucru foarte important este cel legat de percepție. Dacă în februarie-martie 2020, populația României și toată societatea era îngrozită de numărul de 500 de decese pe zi din Lombardia, din Italia, după un an de zile România asista practic la un număr de aproximativ 600 de decese pe zi. 

Iată cum la diferență de un an de zile, februarie-martie 2020, respectiv 2021, societatea, dacă în 2020 era afectată auzind de 500 de decese dintr-o anumită zonă, în 2021, aceeași societate românească, care trăia și se confrunta cu 600 de decese pe zi, nu a mai avut aceleași reacții. De ce spun că nu a mai avut aceleași reacții? Pentru că, în mod normal, în fața bolii, în condițiile în care ai un vaccin care să fie valabil, ar fi fost într-un fel obligatoriu ca vaccinarea să fi avut succes, însă doar un procent relativ mic din populație a apelat la cea mai bună metodă de prevenție a îmbolnăvirilor.

Buicu: Vaccinarea să fie primul lucru la care ne gândim!

Ce am mai învățat din pandemie? Păi am învățat că la un moment dat am transformat tot sistemul de sănătate într-un sistem care trata doar COVID, în condițiile în care pacienții cu boli cronice nu au mai avut acces la servicii medicale. Trebuie să învățăm din aceste lucruri și trebuie să fim pregătiți ca indiferent de ceea ce se întâmplă, pacienții aceștia să aibă... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel