Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre semnele care pot arăta existența unui cancer colorectal, despre sângerări și importanța efectuării investigațiilor preventive.
Sângerările nu trebuie ignorate
„Sângerarea este un semn pentru anumite tipuri de cancere. Pentru cancerul de pe colonul drept e un tip de sângerare, pentru cancerele de pe colonul stâng sau rect este alt tip de sângerare, arată altfel sângele. Este un semn, dar nu e un semn precoce, este un semn relativ tardiv.
Există un tip de tumoră care se cheamă virolă, în care tumora este foarte mică, dar are capacitatea de a scleroza și a strânge peretele intestinal. De obicei, apare pe colonul stâng și produce precoce, când tumora este mică și cu șanse destul de bune de a nu invada ganglionii, ocluzie intestinală sau un sindrom ca și ocluzia, se cheamă sindrom subocluziv. Are o simptomatologie care alarmează pacientul și atunci acesta vine destul de devreme și se poate opera cu șanse bune de vindecare.", a spus Dr. Bogdan Marțian.
Colonoscopia preventivă poate salva vieți
„Pentru cancerul colorectal există sfântul screening: colonoscopie. Colonoscopia trebuie făcută, standardele erau până acum câțiva ani, la 50 de ani. După 50 de ani fiecare dintre noi trebuie să facă o colonoscopie.
Există o categorie de pacienți care au în antecedentele familiale anumite boli. De exemplu un părinte, sau un bunic care a avut o polipoză recto-colică, care este o boală cu transmisie genetică, și care a făcut un cancer. Descendenții lor trebuie să-și facă mult mai devreme o colonoscopie. Americanii au început să coboare nivelul vârstei minime la care se face prima colonoscopie spre 45 de ani. Dacă prima colonoscopie nu constată nimic, standardul spune că trebuie repetată la 5 ani.
Au început să mute acest standard la persoanele care nu au riscuri asociate: nu fumează, nu mănâncă grăsimi, nu mănâncă prea multă carne roșie.
Dacă la colonoscopie s-a descoperit ceva, vreun polip, acesta este scos, este rezecat în același moment și pacientul trebuie să repete colonoscopia la un interval mai mic, în general la 3 ani pentru că motivul pentru care a apărut polipul și care nu este cunoscut, nu a fost îndepărtat o dată cu polipul. Polipul a apărut dintr-un motiv și trebuie repetată pentru că e de presupus că dacă a dezvoltat un polip, în viitor va putea dezvolta și alți polipi. Trebuie să subliniez că peste 85% din cancerele colorectale provin dintr-un polip (tumoră benignă) care la un moment dat virează către malign. Dacă la screening se identifică polipi, ei sunt rezecați și riscul să devină malign nu mai există.
Există o boală care se numește polipoză recto-colică în care sunt mulți, zeci de polipi. Oricare dintre ei poate să devină malign și riscul să devină este mai mare din cauza unui mesaj genetic, e o genă identificată care e responsabilă de acest lucru. La acești pacienți chiar dacă nu au niciun polip malignizat, că nu poți biopsia 50 sau 100 de polipi, îi biopsiezi pe cei care par suspecți, la acești pacienți se recomandă preventiv colectomia totală cu anastomoză între rect și intestinul subțire. Desigur, pe rect nu trebuie să existe polipi.
Screening-ul este cel mai important și îi încurajez pe toți să se ducă la doctor pentru orice li se pare că nu e în regulă.", a mai spus Dr. Bogdan Marțian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News