Dr. Laurențiu Bujor, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală și directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, a explicat, EXCLUSIV la DC NEWS și DC MEDICAL, cât de mult a evoluat radioterapia în ultimii 15 ani și ce avantaje au pacienții.
Radioterapia, deși este o linie principală de atac în cancer, nu are aceeași vizibilitate pe care o au chimioterapia sau, mai nou, imunoterapia. Asta în condițiile în care în ultimii 15 tehnica a evoluat exploziv, ajungându-se acum la tratamente de foarte mare rafinețe.
„Așa s-a pornit din anii 90. Toată lumea știe că oncologie înseamnă chimioterapie și chirurgie oncologică. Dar radioterapia, care este o specialitate mai nouă, este destul de puțin cunoscută în România, din păcate, și destul de puțin dezvoltată. Dacă ținem cont de datele publicate de The Lancet (jurnal medical britanic de specialitate, n.r.) acum câțiva ani, noi avem un deficit de 75% de aparatură. Nu mai vorbesc de resurse umane. Pentru că îți trebuie oameni", a explicat Dr. Laurențiu Bujor, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală și directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL.
Mai mult decât atât, spune specialistul, acest deficit se referă numai la numere brute, „nu la calitatea echipamentelor, la vechimea lor, etc. Sunt foarte mulți parametri de luat în considerare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu