Dr. Horia Bumbea a discutat despre importanța administrării anticorpilor monoclonali în tratamentul Covid-19.
”Dacă vorbim despre infecții virale, atunci avem nevoie ca să dezvoltăm un răspuns imun care să permită organismului să aibă anticorpii necesari pentru a elimina virusul. Deci, deoarece pacienții nu pot să dezvolte anticorpii prin răspunsul imun propriu, vor avea nevoie de administrarea de imuno-globuline care să joace rolul anticorpilor dezvoltați împotriva virusului”, a declarat în dezbaterea DC Media Group, ”Pandemia COVID-19, 2022: Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere”, dr. Horia Bumbea.
Jurnalistul Val Vâlcu: ”Anticorpii monoclonali au fost utilizați în terapia Covid cu succes. Începând din acest an, ar putea să fie administrați proficlactic?”.
Dr. Horia Bumbea: ”Da, au fost utilizați în cursul pandemiei. Este o variantă de anticorpi care sunt specifici împotriva virusului SARS-COV, și această variantă de administrare a anticorpilor monoclonali este o soluție care poate să ajute pacientul să aibă deja anticorpii în organism, astfel încât, în momentul în care se contaminează cu acest virus, deja acești anticorpi să și acționeze împotriva virusului”, a răspuns dr. Horia Bumbea.
Citește și:
”Sunt niște lecții pe care ar trebui să le avem învățătură de minte de aici încolo, deoarece cu siguranță COVID-19 nu va trece și cu siguranță vom învăța să supraviețuim cu această boală infecțioasă. Cred că prima lecție a fost aceea de a ne ajuta pe noi să fim preventivi. Faptul că am putut să ne pregătim prin a purta mască, prin a ne dezinfecta, prin a ne spăla pe mâini, prin a evita aglomerațiile. Lucrurile acestea, cumva, le-am învățat ca să ne ajute pe noi să ne protejăm și cred că este cea mai importantă lecție învățată de fiecare persoană, din punctul de vedere al pandemiei.
În pasul doi, cred că sistemele de sănătate sunt cele care au avut de învățat și au avut de înțeles cât de mult au nevoie să se pregătească în astfel de cazuri și astfel de situații, să poată trata în același timp și fără a face discriminări, pacienți care sunt într-o zonă de risc mare cu privire la anumite infecții și pacienți cronici sau acuți. Lucrul ăsta cred că ne-a arătat cel puțin nouă, pacienților, și cred că și la nivel de autorități că sistemele de sănătate nu sunt încă pregătite și cred că trebuie să se adapteze și să schimbe modul în care tratează pacienți, un mod mai preventiv, cred că ăsta e accentul pe care trebuie să îl scoatem din pandemie, prevenția.
Vedem că inovația și tratamentul s-au adaptat, au evoluat. Am început pandemia prin a nu ști exact cu ce ne confruntăm și am continuat prin a găsi soluții atât prin tratamente dedicate, cât și prin tratamente de tip vaccinuri, tratament care a dus deja discuția la alt nivel și vedem că evoluează pe zi ce trece. Astăzi, când vorbim, avem tratamente profilactice, lucru care va fi cu siguranță un mare sprijin și este un mare sprijin pentru pacienții care sunt la risc și mă refer aici la pacienții imunocompromiși, pacienții cu afecțiuni oncologice sau hematologice, pacienți care chiar au nevoie să fie protejați de această infecție.
Cred că și noi, ca învățăminte și mă refer la statul român și la pacienții din România, trebuie să ne schimbăm percepția și să găsim, din punctul nostru de vedere, alte soluții ale sistemului de sănătate care să sprijine pacienții. Vedem, în zilele noastre, că avem deja un număr de cazuri, care din nefericire începe să crească, este într-un trend ascendent, ceea ce înseamnă că toate lecțiile învățate ar trebui... citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu