Când ar trebui să ne întrebăm dacă inima noastră este sănătoasă? Toate explicațiile vin de la Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog în cadrul Sanador.
„De multe ori, pacienții ajung la noi când au o problemă ce ar fi putut fi evitată. Ce va mai face inima ta de acum încolo? Putem gândi aplicat, când pacienții vin deja cu o problemă documentată, sau putem gândi preventiv, pentru cei care sunt interesați să fie sănătoși și să rămână sănătoși. Rolul medicului e de a încerca să prevină momentului adresării în plină criză la medic”, a spus Carmen Gherghinescu, vineri, la DCNewsTV, făcând referire și la importanța educației din familie, din școli, importanța suportului programelor naționale de prevenție.
„Când ar trebui să ne întrebăm dacă inima noastră este sănătoasă sau are probleme? Începând cu vârsta de 40 de ani la bărbați și 50 de ani la femei sau la femeile aflate în menopauză, ar trebui făcute teste de evaluare a stării de sănătate, a prezenței factorilor de risc, în ce măsură este nevoie să intervenim într-un fel pentru a corecta eventuali factori de risc. Acești factori influențează dacă poți avea un eveniment cardiovascular fatal în următorii zece ani, strict științitific. Grupăm factorii de risc, aflăm dacă pacientul sau potențialul pacient are un risc scăzut, crescut, mare sau chiar foarte mare.
Din păcate, în această perioadă de pandemie, de pierdut nu au avut numai pacienții cu boli cronice, ci și toți cei care ar fi fost firesc să intre în program de prevenție. (...) E important și istoricul: de diabet, hipertensiune, obezitate.
Mulți dintre factorii de risc pe care îi analizăm sunt corectabili. Și aici ne referim la modul de alimentație care poate să modifice valorile lipidelor și valorile glicemiei, o alimentație care să cuprindă multe legume, fructe, cât mai puține zaharuri și fără exces de sare.
Mulți pacienți ne întreabă ce să facem cu alcoolul. (...) Pentru cei care nu au o boală instalată, se spune că sunt permise cam 10 grame, adică o unitate de alcool pe zi. Tot ce e peste e considerat exces”, a explicat medicul.
„Multe studii au demonstrat rolul important al activității fizice, nu de perfomanță, măcar cinci zile pe săptămână. Activitatea aerobică - 25, 30 de minute - are beneficii”, a mai spus Carmen Gherghinescu.
Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Stilul de viață, un doctor bun pentru sănătatea ta”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCMedical, DCBusiness, ȘtiriDiaspora.ro, DefenseRomania.ro, Spectacola.ro, și DCNewsTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu