Dr. Cornel Petreanu, al doilea medic de la Marius Nasta arestat preventiv

Foto: Facebook Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta
Foto: Facebook Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Tribunalul Bucureşti a dispus joi arestarea preventivă a medicului Cornel Petreanu de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", acuzat că primea mită de la pacienţi.

Tot joi, Tribunalul a decis arestarea preventivă şi a medicului Cristian Paleru.

Cei doi medici sunt specializaţi în chirurgie toracică, ambii fiind profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală.

Alţi şase medici de la "Marius Nasta" au fost plasaţi sub control judiciar, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate.

Procurorii au deschis două dosare penale, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracţiuni de corupţie de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale.

Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de medici, dar şi pe sumele deţinute de aceştia în conturi bancare, în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse, deoarece, în urma efectuării investigaţiilor financiare, au rezultat diferenţe semnificative între veniturile licite şi bunurile dobândite în ultimii 5 ani.

Valoarea sumelor şi bunurilor indisponibilizate de procurori se ridică la peste 800.000 de euro, scrie Agerpres. 

Ce salariu aveau cei doi, conform lui Beatrice Mahler, managerul de la Marius Nasta 

Managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că datoria sa "esenţială" este să transmită atunci când este cazul "orice suspiciune de faptă penală" către organele de cercetare.

"Echipa din Institutul 'Marius Nasta' se delimitează de un astfel de comportament. În aceste zile şi cu aceste evenimente, încrederea pacienţilor în medici este grav afectată. Pe lângă cei şase medici care sunt sub atenţia organelor penale, în 'Marius Nasta' sunt alţi 94 de medici care îşi desfăşoară activitatea într-un mod care nu cred şi sper că nu mai lasă loc de alte fapte de natură penală. Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, însă cred că datoria mea esenţială este să transmit, atunci când este cazul, orice suspiciune de faptă penală către organele de cercetare, pentru că avem datoria să creştem încrederea pacienţilor în noi, medicii, şi nu putem face asta decât delimitându-ne faţă de persoanele care nu au un comportament adecvat", a afirmat Mahler.

Ea a adăugat că, din informaţiile pe care le deţine, sunt în cercetare două dosare penale: unul care pleacă de la o sesizare făcută în anul 2021 şi cel de-al doilea de la începutul acestui an.

"Din informaţiile pe care le am, sunt în cercetare două dosare penale: unul din dosare pleacă de la o sesizare care a fost făcută de Institutul 'Marius Nasta' în anul 2021, în decembrie 2021, după care s-au desfăşurat evenimentele şi cercetările astfel încât a rezultat inculparea anumitor persoane, dar (...) aş prefera să vă dea organele abilitate amănunte. A doua cercetare, al doilea dosar, pleacă de la o sesizare făcută la începutul acestui an, moment în care unul dintre medicii Institutului 'Marius Nasta' mi-a adus în atenţie sesizarea pe care unul dintre pacienţi a făcut-o şi, după discuţia cu pacientul, am trimis către secţia de Poliţie sesizarea pacientului, faptul că i se solicitaseră bani", a explicat Beatrice Mahler.

Potrivit acesteia, sesizarea din 2021 a pornit de la un articol din presă "care aducea acuze unor medici din Institutul 'Marius Nasta' cu un comportament care se supune faptelor penale" şi a trimis materialul organelor abilitate să cerceteze.

Managerul a explicat că au fost şedinţe repetate de a lungul timpului cu întreg personalul din institut, căruia i s-a atras atenţia că astfel de acte sunt de natură penală.

"Niciun coleg nu a făcut o sesizare scrisă împotriva unui alt coleg. (...) Să fii medic este o profesie nobilă şi nu este compatibilă cu astfel de comportament. Au fost trei plângeri adresate la Registratură şi toate au fost trimise către organele de cercetare", a completat Mahler.

Ea a menţionat că salariul celor doi conferenţiari anchetaţi din Institutul "Marius Nasta" era în jur de 15.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel