Dr. Cristina Toader: Opt semnale de alarmă de pe etichetele alimentelor. Iată lista capcanelor!

foto: Freepik
foto: Freepik

Dr. Cristina Toader, medic specialist în diabet zaharat și boli de nutriţie, a prezentat opt semnale de alarmă de pe etichetele alimentelor ultraprocesate.

"8 semnale de alarmă de pe etichetele alimentelor ultraprocesate.


Nu putem mereu găti, uneori mai apelăm şi la alimentele ultraprocesate, ceea ce nu vă recomand, însă, chiar şi aşa, iată mai jos 8 semnale de alarmă de pe etichetele acestui tip de produse. Chiar şi în cazul excepţiilor, încercaţi să vă ţineţi departe de aceste alimente. Sau, bineînţeles, dacă vă pot determina să renunţaţi la ele, cu atât mai bine.

Conține o listă lungă de ingrediente


Ideal ar fi ca produsul respectiv să se limiteze la 3 ingrediente, însă asta nu va fi mereu posibil. Dar dacă eticheta alimentului respectiv pare mai degrabă un experiment de chimie, evitaţi-l!

Agenții de îngroșare, stabilizatori sau emulgatori


Coloranții fac produsul să arate mai bine, conservanții îi oferă o durată mai lungă de viață, iar ceilalți agenți de îngroșare, stabilizatori sau emulgatori au rolul de a oferi o textură mai bună și mai durabilă, indiferent de cât timp stă pe raft acel produs. Aşadar, un mare NU!

Zaharuri adăugate și înlocuitoare de zahăr

Evitaţi alimentele cu sirop de porumb, zahăr din trestie, sirop de malţ, melasă etc.

Zaharuri sub denumirea de "oză"


Zaharoză, maltoză, dextroză, fructoză sau glucoză - toate acestea sunt denumiri pentru zaharuri adăugate, aşadar evitaţi-le!

Arome artificiale și îndulcitori


Aspartam, sucraloză, zaharină - acestea sunt îndulcitori şi arome artificiale, de altfel un alt semnal de alarmă pentru alimentele ultraproceste. În general, ţineţi minte că acestea sunt adăugate în alimente tocmai pentru a masca gustul neplăcut al altor ingrediente adăugate.

Mențiuni exagerate pe etichetă


Cu cât produsul respectiv are menţionate promisiuni pompoase, cu atât trebuie să îi studiaţi mai atent eticheta. În general, mențiunile de marketing înseamnă produse încărcate cu îndulcitori sau alte substanţe. Aşadar, mare atenţie în general la produse gen cereale, granola, iaurt, snack bar-uri, supe conservate, sosuri pentru salate etc.

Conține aditivi substituitori de zahăr


De multe ori, acest lucru înseamnă înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali. Din nou, "a red flag".

Produse instant și cu diverse arome


Tot ce este instant poate fi modificat mecanic, aşa că nu vă lăsaţi păcăliţi de varietatea de produse cu diverse arome combinate. De exemplu, iaurtul cu fructe poate conţine şi numeroşi aditivi, amidon de porumb, concentrate de suc etc”, a zis dr. Cristina Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel