Ne scoatem măselele de minte sau nu? De ce ne scoatem măselele de minte, dacă sunt sănătoase? Este o întrebare pe care o adresează oamenii care vor să poarte aparat dentar.
Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont și fondator al clinicilor PerfectDent și Perfect Dent Kids, a vorbit despre acest subiect într-un interviu exclusiv DC News.
Explicați-ne de ce se scot măselele de minte atunci când punem aparat dentar. Unii zic: „de ce să-mi scot dinții sănătoși?” Există vreo situație când nu este recomandată scoaterea lor?
„Cea mai frecventă indicație de aplicare a aparatului dentar este dizarmonia dento-alveolară cu înghesuire, atunci când există o discrepanță între mărimea maxilarelor și mărimea dinților, ca urmare aceștia nu au spațiu suficient pe arcadă. Molarii de minte, fiind ultimii dinți permanenți care erup, (în jurul vârstei de 15-17 ani), ei nu au spațiu optim de erupție și pot erupe parțial sau pot rămâne incluși, dar creează o presiune permanentă asupra celorlalți dinți și, ca urmare, se opun încercării noastre de a obține spațiu pentru alinierea dentară.
Sunt cazuri în care nu indicăm extracția lor, fie că vorbim de dizarmonie cu spațiere (există spații între dinți - dinți prea mici sau maxilare prea mari), fie că decidem extracția altor dinți situați anterior pe arcadă (premolari) sau când există anodonții (lipsa mugurilor unor dinți permanenți) și atunci molarii de minte au spațiu optim de erupție”, a spus Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont.
Tratamentele de estetică dentară și cele ortodontice cu aparate transparente au fost printre cele mai accesate servicii medicale în stomatologia din România anul trecut, trend despre care dr. Denisa Zaharia spune că este justificat prin rezultate, eficiență si confortul pacientului.
„Cred că segmentul apartelor dentare transparente va avea o pondere foarte mare anul care vine, iar tendința va fi să înlocuiască aparatele clasice cu bracket-uri. Aceste gutiere au apărut în jurul anilor 2000 cu o utilizare limitată, dar evoluția tehnologică a făcut ca aceste tratamente cu aliniatori să devină extrem de precise, eficiente, cu o utilizare foarte largă. Față de cele clasice, ele:
- sunt complet transparente, invizibile, detașabile, pot fi îndepărtate cu ușurință atunci când mănânci și te igienizezi sau când dorești să participi la un eveniment fără să apari cu aparat dentar.
- se proiectează computerizat 3D și se printează prin tehnologie 3D, astfel că pacientul poate să previzualizeze modul în care dinții lui se deplasează pas cu pas până la rezultatul final.
- disconfortul este unul redus si pacientul câștigă timp prin faptul că poate merge la consult doar o data la 2-4 luni.”, explică dr. Denisa Zaharia beneficiile aparatelor dentare cu aliniatori invizibili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu