Mulți adulți poartă aparat dentar, dar pot reveni dinții în poziția inițială?
Da, dinții pot migra, dar doar dacă nu purtăm contenție. Dacă avem grijă să avem mereu dispozitive de contenție, totul va fi în regulă pentru dantura noastră.
Despre acest subiect ne-a vorbit Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont și fondator al clinicilor PerfectDent și Perfect Dent Kids:
La cât timp trebuie înlocuită gutiera?
Din punct de vedere tehnologic nu este o diferență mare între ele, cea de bruxism este mai rigidă, mai dură, se aplică atunci când pacientul are o uzură accentuată a dinților, iar cea de contenție este mai elastică, are ca rol stabilizarea rezultatului obținut în urma tratamentului ortodontic. Ele trebuie înlocuite atunci când se deteriorează sau nu mai au stabilitate optimă.
Ați avut cazuri de pacienți cărora le-ați pus aparat dentar de două ori în ideea în care nu au purtat gutiere, iar dinții au revenit în poziția inițială?
Da, am avut astfel de cazuri, fie pacienți tratați de mine, fie de alți medici, în care am aplicat aparat fix sau aliniatori transparenți pentru a corecta o recidivă cauzată de nepurtarea dispozitivelor de contenție.
Există totuși situații în care dinții pot ajunge în poziția inițială, chiar dacă pacientul poartă fir de contenție și gutiere? Adică o persoană care a purtat aparat dentar la vârstă adultă, poate să mai aibă probleme, ulterior, după 20 de ani cu poziția dinților încât să fie nevoie de o nouă îndreptare a dinților? Ce se întâmplă cu un adult la 50-60 de ani care a purtat aparat dentar la 25-30 de ani?
Atunci când contenția se menține, dinții nu pot migra, deci nu apare recidiva. Dar există situații când dinții încep să se deplaseze după 40 ani. Spre exemplu, dacă între timp pacientul își pierde un dinte prin leziune carioasă netratată sau tratată incorect, apariția acestui spațiu în arcadă poate duce la migrarea dinților dacă spațiul nu este protezat la timp. Ca urmare, dinții pot suferi înclinații sau deplasări înspre spațiul de extracție. O altă cauză a migrării dinților este boala parodontală, atunci când suportul osos se resoarbe, dinții nu mai au stabilitate și se înclină și, în plus, tonicitatea musculaturii periorale nu mai este aceeași și nu mai contribuie la menținerea echilibrului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu