Dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont, a acordat un interviu pentru DC News în care a spus cum trebuie să ne îngrijim dinții în mod corect.
Medicul se referă la pacienții care au purtat aparat dentar. Atunci când vă spălați pe dinți nu este nevoie doar de pastă și periuță. Aveți nevoie și de alte instrumente pentru a avea grijă de dinți în mod corect și eficient.
Cum poate un pacient să-și curețe corect dinții după ce i se pune firul de contenție odată ce i se dă aparatul dentar jos? Se mai poate folosi ața dentară dacă purtăm fir metalic de conteție? Este mai bine să purtăm gutiere după îndepărtarea aparatului dentar?
După îndepărtarea aparatului fix, se recomandă aplicarea unui retainer (contenție fixă) pentru zona frontală și o gutieră detașabilă pe timpul nopții. Între dinții incisivi, acolo unde se aplică contenția fixă, nu se poate folosi ață dentară, dar ne ajută dușul bucal sau periuțele interdentare fine, iar, în rest, periajul obișnuit este însoțit de utilizarea aței dentare. Să nu uităm de controlul periodic și de igienizarea profesională la 6 luni, a explicat medicul Denisa Zaharia pentru DC News.
Care sunt problemele pe care le rezolvă aparatul dentar în afară de chestiunile estetice?
Aparatul dentar se aplică în scopul corectării problemelor de aliniere dentară și de ocluzie (mușcătură) sau ale poziționării incorecte a maxilarelor care, netratate la timp, afectează dinții, gingiile și articulația temporo-mandibulară. Dinții aliniați și o mușcătură corectă, pe lângă beneficiile estetice, scad retenția de placă bacteriană și, implicit, scad riscul de apariție a cariilor și a problemelor gingivale, deci scad riscul de boală parodontală. Tratamentul ortodontic îmbunătățește funcția estetică, dar și pe cea masticatorie, de vorbire sau de respirație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu