EXCLUSIV  Dr. Doru Negru: Ăsta e, de fapt, răul diabetului, fir-ar să fie!

 Doctorul Doru Negru
Doctorul Doru Negru

14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. 

Diabetul, cunoscut și ca „ucigașul tăcut”, este o afecțiune adesea nedepistată până când evoluează semnificativ, afectând astfel grav sănătatea celor care îl dezvoltă fără să știe. Această boală poate fi de tip 1 sau tip 2, cea din urmă fiind forma cea mai comună, care afectează milioane de persoane la nivel global.

În România, incidența diabetului este de 11,6%, ceea ce înseamnă că aproximativ unul din zece oameni întâlniți pe stradă are diabet. Totuși, proporția este mult mai ridicată în rândul celor care suferă de afecțiuni grave. De exemplu, la pacienții cardiaci, jumătate dintre cei care au suferit un infarct prezintă și diabet. În secțiile de neurologie, la cei care au avut un accident vascular cerebral, aproximativ 60% dintre aceștia sunt diagnosticați cu diabet. În chirurgia ortopedică, în cazurile în care sunt necesare amputări, aproape 75% dintre cei care și-au pierdut parțial sau integral piciorul suferă de diabet.

Pe lângă aceste cazuri, diabetul este prezent și în rândul celor aflați în dializă sau al celor care au nevoie de transplant de rinichi, dar și la un procent de 80% dintre membrii Asociației Nevăzătorilor. Astfel, deși pe stradă doar o mică parte a populației este conștientă de prezența diabetului, această boală este omniprezentă în spitale, afectând sever calitatea vieții pacienților. Lipsa durerii face ca diabetul să fie adesea ignorat, iar depistarea timpurie este crucială pentru a evita complicațiile grave.

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice și medic primar medicină internă la Sanador, a vorbit despre capcana diabetului.

„Dacă ne plimbăm pe stradă, din zece oameni pe care îi întâlnim, unul are diabet. Dacă mergem la cardiologie, acolo unde oamenii au făcut infarct, ce să vezi?! Minune... Jumătate au diabet. Dacă mergem la neurologie, unde au făcut un accident vascular cerebral, 60% au diabet. Dacă mergem la chirurgie sau la ortopedie, unde li se taie picioarele pe bucățele sau pe de-a-ntregul, cam 75% au diabet dintre cei care și-au pierdut o bucățică de picior sau piciorul cu totul.

Dacă mergem la nefrologie unde se face dializă sau la Asociația celor care și-au schimbat rinichiul sau la Asociația orbilor, cam 80% au diabet. Dar pe stradă doar 11%! Ăsta e răul diabetului. Și nu doare, fir-ar să fie, că dacă ar durea, te-ar căuta!”, a spus Dr. Doru Negru la DC News TV.

VEZI ȘI: Trei pași cheie pentru a evita diabetul zaharat. Prof. dr. Romulus Timar: Dacă reușim aceste lucruri, atunci prevenim apariția bolii

Youtube video image

VEZI ȘI: Cititor DC News: Când m-am îmbolnăvit de diabet, doctorul a spus că mai bine aveam SIDA. E cea mai parșivă boală. Ajungi să riști tot: Bani, viață, familie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel