EXCLUSIV  Dr Emel Nuraltay: Ce să mănânci și ce nu în timpul sarcinii. Carnea albă e de preferat, cea roșie cu moderație

Foto Pexels
Foto Pexels

Alimentația are un rol fundamental pe toată durata sarcinii, atât pentru binele mamei, cât și al copilului. Dr Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, are recomandări importante în acest sens.

O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată creşte şansele unei sarcini uşoare, fără complicaţii. Dr Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic Sanador, a spus, la DCNewsTV, cum ar trebui să arate alimentația unei femei însărcinate.

„Există noțiunea de igienă a sarcinii, care se referă exact la aspectul alimentației gravidei în sarcină. Ea trebuie să încerce să evite alimentele care au un indice nutrițional mic, dar caloric mare, așa cum sunt dulciurile, făinoasele, toate produsele de patiserie, care sunt foarte tentante, grăsimile de origine animală... În general, trebuie evitate”, a spus Emel Nuraltay.

Sanador

„Alimentația gravidei trebuie să fie bazată pe un aport consistent de fructe, legume, proteine provenite din carne, albă de preferat, dar și carne roșie, însă cu moderație. De asemenea, lactatele sunt foarte recomandate gravidelor. Brânzeturile de orice fel, evitând categoric tot ceea ce înseamnă fast-food, chipsuri, biscuiți”, a subliniat Emel Nuraltay.

Răspunsuri la întrebări importante 

Emel Nuraltay a vorbit, printre altele, despre cum a afectat pandemia COVID-19 sarcina și nașterea:

1) Din cauza pandemiei, toate spitalele din România și-au schimbat modul de relaționare cu pacienții. La intrare se face triajul, se fac teste RT-PCR în spital, spre exemplu. Știm că pandemia a îngreunat, pentru mulți pacienți, mai ales cei cu boli cronice, accesul la consultații de specialitate, analize, tratamente. Pentru femeile însărcinate, cum a fost afectat mai exact programul de consultații pe care acestea trebuie în mod normal să le facă în cele trei trimestre de sarcină? Cum s-a schimbat supravegherea sarcinii în pandemia COVID-19?

2) Dar accesul la analize sau la testele non-invazive prenatale a fost afectat? 

3) Internarea în spital a unei gravide pe cale să nască? În caz de urgență, de cezariană, spre exemplu, cum se procedează? 

4) Care sunt problemele întâmpinate de pacientele infectate cu COVID care au născut? 

5) Ce măsuri de siguranță pot lua femeile însărcinate ca să nu se infecteze? Gravidele se pot vaccina? La unele vaccinuri, spre exemplu, mama transferă fătului pentru o scurtă perioadă după naștere, o parte din imunitatea sa dobândită prin vaccinare. La vaccinurile COVID-19 se întâmplă asta? 

6) Care sunt avantajele pe care le aduce o maternitate privată unei gravide?

Sarcina și nașterea în pandemia COVID. Dr Emel Nuraltay la Interviurile DC News și DC Medical

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel