Epidemiologul Emilian Popovici a afirmat că după valul Omicron, pandemia s-ar mai putea linişti, iar viaţa ar putea da semne de revenire la normal.
„Nu pot să spun asta (n.r. – dacă pandemia se află la final), dar pot să spun cu siguranță că după un val epidemic de o asemenea amploare, după ‘Uraganul Omicron’ asupra Europei, după o asemenea epidemie cu un nivel extraordinar de de infectări, urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant.
Sigur, asta în absența apariției unei variante noi. Eu gândesc că după un asemenea val epidemic va urma un val de liniște care poate fi prelungit, o perioadă de apropiere de viața normală”, a declarat epidemiologul, citat de Antena3.ro
Întrebat, marți seară, la Antena 3, cum crede că va fi valul 5 cu Omicron în România, medicul Radu Țincu a explicat la ce ar trebui să fim atenți.
„Trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa și ce studii avem până în prezent, atât din Europa, cât și din Africa de Sud. Se pare, după toate studiile publicate, că varianta Omicron determină, într-adevăr, o contagiozitate ridicată, dar cu forme mai blânde de boală comparativ cu varianta Delta. Nu știm la acest moment cât de mult contează imunitatea, fie de la trecerea prin boală, fie de la vaccinare atâta timp cât la 10-12 săptămâni de la vindecare sau de la vaccinare sunt studii care spun că te poți îmbolnăvi cu Omicron din cauza mutațiilor pe care acesta le-a suferit. Sigur că discutăm de anticorpi și de o imunitate, imunitate de memorie, care probabil ar putea să aibă un rol destul de important în modularea răspunsului pe care îl are organismul față de aceste variante virale", a spus Radu Țincu.
„Nu cred totuși că varianta Omicron va crea o creștere semnificativă a spitalizărilor în perioada următoare", a spus Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, la emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3.
Până marți, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.816.956 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.745.012 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.900 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 414 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până marţi, 58.866 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu