Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a spus că sunt mulți români care au diabet, având nevoie de un tratament cât mai bun.
„Diabetul are o prevalență mare în România. Conform unui studiu făcut în 2015, sunt multe persoane care au pre-diabet, deci cu un risc mare de a fi dezvoltat în ultimii ani diabet. Posibil că multe dintre aceste persoane să aibă deja acum diabet. Știm că sunt multe persoane cu diabet care au complicații. Necesită un tratament cât mai bun și cât mai precoce”, a precizat Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
„Faptul că farmaciile doresc să se implice printr-un program amplu este un lucru extraordinar! Sunt însă multe lucruri practice pe care trebuie să le avem în considerare. Din punct de vedere tehnic, e ușor să efectuezi o măsurătoare de glicemie, important este ce se face după, interpretarea valorii etc. Trebuie să fie rezolvată toată această rețea și drumul persoanei de la farmacie la medicul de familie și, ulterior, la medicul specialist”, a spus Gabriela Roman. „Important este să avem o colaborare pentru a realiza un ghid”, a subliniat specialistul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora.ro, DefenseRomania, Spectacola.ro, Astrosens.ro, RadioDCNews.ro si DCNewsTV.
Amintim că Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice, a făcut precizări importante despre ce înseamnă o alimentație corectă, explicând cum ar putea interveni farmaciștii în depistarea unor boli, cum ar fi diabetul.
„Astăzi, asistăm la o adevărată epidemie a bolilor cronice netransmisibile, dintre care amintesc bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, boala cronică de rinichi. Dacă ne referim la diabetul zaharat, prevalența acestuia este cuprinsă, în România, între 11 și 12 la sută, ceea ce înseamnă că, din nouă persoane adulte, una are diabet zaharat. Există două tipuri importante de diabet zaharat: diabet zaharat de tip 1 și de tip 2. Cel de tip 1 reprezintă 5 la sută din totalitatea cazurilor de diabet zaharat. Măsurile de prevenție în acest caz sunt reduse și incomplet cunoscute. De multe ori, în această afecțiune, diagnosticul coincide cu debutul afecțiunii”, a spus Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice.
„Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă 95 la sută din cazurile de diabet zaharat. Principalele măsuri de prevenție sunt reprezentate de un stil de viață sănătos, ce presupune o alimentație corectă, practicarea zilnică de exerciții fizice, reducerea consumului de alcool. Iată de ce este important ca în farmacii să existe broșuri care să recomande un stil de viață sănătos, în principal în ceea ce privește alimentația”, a spus Romulus Timar, adăugând: „Alimentația să conțină patru-cinci porții zilnice de legume și fructe.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News