Tratamentul cancerului de prostată este explicat în detaliu de dr. Gheorghe Niță, prezent la DC News, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
Cancerul de prostată trebuie să fie tratat în mod individulizat sau personalizat, atenționează dr. Gheorghe Niță, medic prima urolog la Spitalul Ponderas.
„Trebuie să luăm în calcul foarte multe criterii atunci când stabilim un tratament la un pacient cu cancer de prostată”, precizează medicul.
Cancerele de prostată sunt stratificate în cancere cu risc mare, risc mediu sau risc scăzut. „Lucrul acesta se face în urma biopsiei, PSA-ului și RMN-ului. Le iei pe toate în considerare, astfel încât să poți clasifica pacientul. Dacă există un risc înalt ca boala lui să evolueze, să dea metastaze, la acești pacienți trebuie să intervii activ cu tratament chirurgical, hormonal sau radioterapie. Iar la pacienții cu risc scăzut ca boala să se dezvolte poți doar să ai o urmărire activă”, explică dr. Gheorghe Niță.
La un pacient tânăr, de 50-60 de ani, care nu are alte boli cronice asociate ce-i pot scurta durata de viață, cu un cancer de prostată localizat care nu a depășit capsula prostatei, prima indicație este operația, arată medicul. „Operația are cea mai mare șansă să vindece pacientul fără un alt fel de tratament, fără să ajungem la alte complicații”, subliniază dr. Gheorghe Niță.
Un rol foarte important îl are analiza fiecărui caz în cadrul unei echipe multidisciplinare, din care fac parte medicul urolog, medicul oncolog și medicul radioterapeut, astfel încât să se aleagă cea mai bună cale de tratament pentru fiecare pacient.
Află toate posibilitățile de tratament prezentate de dr. Gheorghe Niță, în video:
Urmărește interviul integral aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News