Dr. Ioana Bianchi, expert al ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) în privința politicii medicamentelor, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre poziția României din punctul de vedere al duratei de acces la medicamente.
„Există la nivel european o asociație a producătorilor de medicamente, inovativă, ea se cheamă Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA) care face un studiu foarte interesant în fiecare an. Ia un eșantion de medicamente nou autorizate într-o perioadă de timp, ultima este 2018-2021, pentru a fi comercializate în UE și se uită în cât timp au devenit ele disponibile pacienților în fiecare țară a uniunii, un studiu comparativ. După aceea prezintă datele și arată care țări au acces rapid, care au acces întârziat, astfel încât autoritățile respective să poată lua măsuri.”, a spus economistul sanitar Radu Comșa.
„Ediția de anul acesta a cuprins 37 de țări europene, dintre care ele 27 state membre ale uniunii, 168 de medicamente inovatoare aprobate la nivel centralizat de Agenția Europeană a Medicamentului, în perioada 2018-2021, și informațiile sunt structurate pe disponibilitate. Câte la sută dintre medicamentele aprobate la nivel european sunt disponibile în țările din studiu și pe timpul de la autorizarea europeană până la disponibilitatea națională.
Din cele 168 de medicamente aprobate la nivel european în perioada 2018-2021, în România sunt rambursate, la data de 5 ianuarie 2023, 58 de medicamente. Practic 1 din 3 medicamente autorizate la nivel european sunt disponibile pacienților din România. Media europeană este de 45%, în scădere cu 2 puncte procentuale fără de studiul de anul trecut.
În cât timp sunt disponibile aceste medicamente? Pentru România în 918 zile, în creștere față de studiul de anul trecut în care erau disponibile în ziua 899. Media europeană este de 517 zile de la momentul autorizării europene. Timpul a crescut, dar trebuie subliniat și un alt lucru. Am zis că 1 din 3 sunt disponibile. În ediția de anul trecut a acestui studiu, vorbeam de 1 din 4 medicamente. Avem pe de o parte o veste bună, pe de altă parte, un aspect la care ar trebui să lucrăm împreună, autorități, industrie, asociații de pacienți, ca să îmbunătățim acest lucru.
Dacă ne referim la medicamentele oncologice, medicamentele care adresează diverse tipuri de cancer, proporția de disponibilitate se păstrează. Din 46 de medicamente la noi sunt disponibile 14. Ce mai este important de menționat, întotdeauna ne uităm și la sustenabilitatea financiară a sistemului, iar pentru aceste medicamente oncologice proporția de medicamente care sunt disponibile prin colaborarea între industrie și autorități, este de 50%.
În cât timp sunt disponibile? Aici, timpul este crescut față de medicamentele generale, vorbim de 991 de zile, în creștere față de anul trecut când erau 964 de zile, iar media de timp europeană este de 526 de zile.
Acest timp poate reprezenta diferența dintre o șansă la viață, o șansă la o calitate bună a vieții.
Medicamentele orfane sunt acele medicamente care se adresează bolilor grave, sunt boli care afectează mai puțin de 5 pacienți din 10.000 de locuitori la nivelul UE. Aproximativ 1 din 3 medicamente aprobate în 2018-2021 sunt disponibile în România, într-un timp ceva mai scurt de 906 zile față de o medie europeană de 625 de zile.”, a spus Dr. Ioana Bianchi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu