EXCLUSIV  Dr. Laura Cătană: Dependența e cea mai mică problemă. Cu adevărat important este ce se ascunde în spatele ei / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @rawpixel.com

Dr. Laura Cătană, medic primar psihiatru, a fost invitată la emisiunea „Dezbateri în Sănătate" de la DC News și DC Medical.

Alături de Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef Spectacola.ro, medicul Laura Cătană a vorbit despre dependența ca boală.

„Este un subiect de mare actualitate. Psihiatria, în general, are o stigmă pusă și, cu atât mai mult în ultima perioadă, persoanele care suferă de această afecțiune sunt considerate paria sau chiar sunt folosite alte termene pentru aceste persoane, ceea ce face ca stigma psihiatriei să fie și mai des întâlnită, persoanele simțindu-se marginalizate, cu frică de recunoaștere a problemei și de aici apar o grămadă de consecințe negative.

Recunoașterea unei probleme de dependență este importantă. În primul rând, persoana greu acceptă că are asemenea problemă, foarte greu ajunge să înțeleagă că un viciu, un obicei, a devenit o dependență, ceea ce duce la schimbarea totală a stilului de viață.", a spus Dr. Laura Cătană.

3. -imagine fara descriere- (dr--laura-catana--la-dezbateri-in-sanatate_86698800.jpg)

 

Factorii declanșatori ai dependențelor 

„Mai mulți factori contribuie la declanșarea dependențelor.

În primul rând, putem să discutăm de o predispoziție genetică, dar nu înseamnă neapărat că dacă în familie am avut persoane care au avut probleme în trecut, se poate dezvolta.

Dependența este un cumul de factori, pe lângă predispoziția genetică, mediul social, cultural, accesul la substanțe, care astăzi sunt la îndemână tuturor și sunt ușor de procurat, anturajele care sunt o mare problemă și ce se ascunde în spatele dependențelor.

Deci pacienții care ni se adresează nouă, se adresează pentru dependență, eu întotdeauna le zic că e cea mai mică problemă. Succesul medical în tratarea unei probleme de dependență înseamnă să ajungem la miezul problemei, ce se ascunde în spatele acestei dependențe.

De obicei, găsim tulburări de natură psihică: o depresie, o anxietate, tulburări de personalitate pe care, pe plan emoțional, neștiind să le gestioneze, persoanele își caută refugiul în dependențe.”, a spus Dr. Laura Cătană.

2. Sursă foto... (psihiatrie-terapie_23961200.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik

Dependența, o boală cronică a creierului

„Mă bucur că, în ultima vreme, numărul persoanelor cu probleme care se adresează cabinetelor de psihiatrie a crescut. Aș vrea să gândim altfel, să privim cu empatie, cu înțelegere la deschiderea dialogului. Persoanele care se confruntă cu aceste probleme să fie încurajate să se adreseze și să ceară ajutor pentru că dependența trebuie privită ca o boală cronică.

Persoanele care suferă de dependență nu aleg să fie dependente, așa cum nimeni nu-și alege o boală. Dependența este o boală cronică a creierului în care comportamentele și răspunsul la anumite substanțe sunt scăpate de sub control.", a spus Dr. Laura Cătană la emisiunea „Dezbateri în Sănătate" de la DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel