Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre boala hepatică misterioasă care a ajuns și în România.
Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre boala hepatică misterioasă care provoacă îngrijorări la nivel mondial. Virusul misterios care cauzează hepatită acută a ajuns și în România (Vezi mai mult AICI). Primul caz a fost depistat în București, transmite Realitatea Plus. Micuțul se află sub observația atentă a medicilor și primește îngrijiri medicale.
Boala, cu cauze necunoscute, a afectat până acum copii din 11 țări, a omorât un minor, iar mai mulți bolnavi au necesitat transplant de ficat. Specialiștii în domeniu spun că este un tip de virus asociat cu răceala, care, însă, afectează sever ficatul. Pentru a preveni răspândirea bolii, medicii recomandă testarea pentru adenovirus.
"Poate fi vorba despre un sistem imunitar care să fie deficitar și în cazul acelor copii să apară, într-adevăr, aceste forme severe, însă trebuie să fim prudenți și trebuie să luăm în calcul și situația în care vom avea mai multe cazuri cu astfel de hepatite severe.", a explicat Adrian Marinescu.
Noul virus pare că afectează mai mult copiii care au un sistem imunitar slăbit. Cel puțin 170 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută au fost identificate la copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 16 ani.
"Vaccinurile din schema obligatorie nu au nicio legătură. Aici nu vorbim despre virusul hepatic și de hepatică A,B,C,D, E, aici discutăm despre un adenovirus. Atenție, sunt aproximativ 49 de adenovirusuri care dau infecție la om, iar cele mai multe dintre ele sunt asimptomatice, nu reprezintă niciun fel de problemă. Nu am stabilit că este un adenovirus cu totul special care să dea această hepatită, adică nu vorbim despre un virus nou, nu vorbim despre ceva misterios, e doar o ipoteză pe care o luăm în calcul deocamdată.
Simptomatologia digestivă apare în toate hepatitele acute, este practic similară, indiferent că este infecțioasă sau nu. Legat de modalitatea în care prevenim, este simplu. Ne întoarcem la spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru că transmiterea se face prin contact, adică prin mâinile murdare, se face prin obiecte și suprafețe care ajung să fie contaminate, prin tuse și strănut, prin materiile fecale.
Atenție, copiii mici care sunt infectați ar putea contracta boala când se face schimbarea scutecelor, ar putea fi o cale de transmitere. Deci oamenii trebuie să își spele mâinile cu apă și săpun cât de des se poate pentru că micuții duc mâna la gură și la nas sau la ochi și transmiterea se face ușor. Nu înseamnă că trebuie să luăm în calcul că vor face o formă severă, cei mai mulți dintre ei vor avea formă asimptomatică sau vor avea o formă ușoară, care se va rezolva în fiecare zi.", a declarat Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News