Bulimia, lăcomia sau mâncat compulsiv sunt de fapt strategii complicate ca să fugi de tine ori să te întorci la tine, spune dr. Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist. Ea a identificat 10 motive care țin de psihic pentru care dăm iama în mâncare.
Relația pe care fiecare dintre noi o are cu mâncarea este de fapt oglinda echilibrului nostru psihic, spune Dr. Mihaela Bilic, cunoscut nutriționst. În spatele acestui mâncatului compulsiv patologic – stare numită bulimie – se ascund, de fapt, problemele persoanei respective.
„Acum 2000 de ani biserica a clasificat lăcomia ca fiind un păcat, mesajul implicit care a rezultat fiind că nu trebuie să te lași dominat de foamea simțurilor. Până în secolul XX medicina în general și psihiatria în special s-au preocupat să definească și să reglementeze comportamentul nostru alimentar, astfel încât mâncatul compulsiv a devenit patologic și se numește bulimie. Abia de curând lucrurile au fost reconsiderate și integrate într-un context mai amplu, relația cu mâncarea fiind în prezent considerată un indicator obiectiv și extrem de valoros al echilibrului nostru psihic. Cu alte cuvinte, în loc să punem etichete acuzatoare în legătură cu un anumit obicei, ne folosim de el pentru a ajunge la adevăratele probleme ale persoanei respective, la cauza reală a durerii / suferinței / dezechilibrului", notează dr. Mihaela Bilic.
Nutriționistul a indentificat 10 condiții care țin de sfera psihologică și care „trădează acest tip de comportament, aspecte legate exclusiv de sfera psihologică, nu de nutriție".
Care sunt motivele care ne fac să dăm iama în mâncare și cum le facem față, aflați de la DC MEDICAL.RO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News