Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că se mănâncă ”scump și prost” în România. Specialistul vorbește despre un studiu al Institutului Național de Statistică.
O analiză a Institutului Național de Statistică arată că producția internă acoperă nevoile de consum doar în cazul a 6 produse agroalimentare. Este vorba de grâu, secară, grâu, varză, carne de oaie și carne de capră.
”Ce se întâmplă cu restul alimentelor? Le importăm! România a ajuns să producă doar 55% din necesarul de carne de porc, deși în 2015 producția acoperea peste 70% din nevoi. Și la capitolul lactate am dat înapoi ajungând la 86,4% din necesar, față de 93% cu cinci ani în urmă. E drept că aici avem o explicație, consumul pe cap de locuitor a crescut de la 250l la 260l în 2020”, scrie dr Mihaela Bilic pe Facebook.
Potrivit nutriționistului citat, dacă ”la ouă producția locală acoperă aproape în întregime nevoile (96,8%)”, ”la ulei suntem deficitari (84%)”. La fel și la unt (44,8%).
”Nici legumele nu stau foarte bine, procentul variază în jur de 70-78% pentru roșii, cartofi, ceapă și leguminoase boabe. De fructe nu ne plângem, procentul depășește 90% la pepeni, struguri prune, mere, cireșe și vișine. E drept că la piersici și nectarine abia acoperim 18% din necesar, dar nu facem o tragedie din asta”, adaugă dr Bilic.
Mărturisește că a surprins-o că deși producția de zahăr a scăzut în România, consumul a rămas același – 25 de kilograme pe cap de locuitor.
”Producția a scăzut și acoperă doar 35% din necesarul de consum, față de 100,6% în 2015. Dacă producătorii autohtoni nu vor să mai cultive sfeclă de zahăr ar trebui să mă bucur. După o logică simplă asta ar însemna scumpirea zahărului de 3-4 ori și poate am consuma mai puțin. Însă acum importăm și tot la fel de mult mâncăm, doar că banii ajung în buzunarele altora”, mai notează Mihaela Bilic.
VEZI și: De ce să pui oțet și zahăr în borcanul cu muștar. Te gândeai cât de mult ajută?
Sfaturi din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați: muştarul uscat poate fi împrospătat adăugând puţin zahăr şi o linguriţă de oţet, după care se freacă uşor; dacă adăugaţi în apa clocotită puţină zeamă de lămâie, legumele puse la fiert nu se mai înnegresc; ouăle se folosesc cu succes în hrana celor care vor să slăbească; ele nu îngraşă, dar prin conţinutul în fier (asimilabil total în organism) combat anemia; ardeii copţi nu se curăţă sub apă pentru că îşi pierd din vitamine şi din valoarea nutritivă, se pun într-un vas acoperit, până se răcesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu