Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind cea mai mortalitate din Europa, prezentă pe șoselele din România, și oferă soluții cu ce se poate face.
Medicul pediatru Mihai Craiu subliniază rolul educației cu privire la reguli în familie, în școala elementară și pune accentul pe câteva reguli cu locul copiilor în mașină, raportat la vârstă.
”Șocul zilelor noastre în România!!
Avem pe șoselele din România, conform statisticilor oficiale, cea mai mare mortalitate din Europa. 85 decese la un milion de locuitori De ani de zile! Da, veți comenta despre infrastructura proastă, despre numărul mic de km de autostradă, despre legislația imperfectă și care nu a ajutat la descurajarea încălcării codului rutier, etc, etc”
”Nu sunt expert în drumuri, automobile sau politici de infrastructură. Sunt un pediatru care dorește să vă vorbească despre RISCURI asumate. Căci atunci când moare un copil în accident de circulație nu este de vină doar lipsa șoselelor decente... Este vorba de faptele noastre care vin din percepția riscului... Nu ni se pare că ne expunem la un risc inacceptabil și ne lăsăm pradă unui impuls de moment...
Nici un părinte care se urcă la volan după ce a consumat cantități importante de alcool, sau care depășește mult viteza legală, sau care trece printre barierele de cale ferată lăsate, sau care efectuează o depășire fără vizibilitate, NU se gândește nici o secundă că ar putea să moară sau să își omoare copilul care este pasager în acel vehicul.
De ce? Pentru că noi românii, pe medie, suntem creativi și inventăm, pentru că nu ne plac regulile și respectarea lor, pentru că nu înțelegem riscul la care ne expunem (a se vedea poziția României în toate clasamentele privind nivelul educațional și de analfabetism funcțional) și pentru că nu există consecințe semnificative ale încălcării regulilor.
Aici în România. Căci ne schimbăm semnificativ (da, știu că există și iresponsabili care fac deliciul știrilor de scandal, printre compatrioții noștri de pe alte meleaguri...) acest comportament după ce ieșim din țară, pe șoselele Europei”
”Toate acestea la un loc generează un profil special de părinte care trebuie abordat printr-o comunicare diferită decât cea care a fost până acum.
Este clar că degeaba există reguli dacă primii care le încalcă sunt cei care ne conduc și "puternicii" zilei. Chiar credeți că vor fi mult mai puține decese dacă va fi amenda mai mare?!? Oamenii văd că regulile par a funcționa doar "pentru proști" și ceilalți se descurcă..”.
”Concluzia mea este mai degrabă una pesimistă pe termen scurt. Până să avem o mortalitate mai mică o să mai treacă o vreme...
Dacă regulile se vor aplica sistematic și pentru toți, dacă se va comunica simplu, clar și concis despre riscuri și dacă începem educația despre reguli din familie și din școala elementară, există ceva șanse.
Până atunci am putea să ne uităm la datele din SUA (link în comentarii) unde ponderea copiilor decedați în accidente de circulație este în lentă, dar constantă, scădere de 50 de ani. Acolo a fost pentru prima dată obligatorie folosirea scaunelor auto pentru copii și tot de acolo vin regulile cu locul copiilor în mașină, raportat la vârstă”, a scris Dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook.
Foto
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci