Medicul Mihai Craiu susține că este de așteptat ca odată cu redeschiderea școlilor să crească numărul de noi infectări cu Sars-Cov-2, dar acest lucru nu reprezintă un motiv pentru a le ține închise pentru că există soluții.
Publicitate
"Ultimele dovezi științifice publicate vin să întărească sugestia experților în epidemiologie - contagiozitatea maladiei COVID-19 este dependentă de încărcătura virală din secrețiile pacientului bolnav și nu de intensitatea simptomelor sale. În contextul deschiderii școlilor este de așteptat să apară o creștere a cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 în acele comunități. Fenomenul este mai degrabă generat de mobilitatea socială decât de școala în sine. Închiderea școlilor în Elveția, în primăvara 2020, a redus transmiterea comunitară a COVID-19 prin reducerea mobilității cu 21.6%
Deci nu există risc ZERO, dar nici nu putem ține școlile închise. Depinde de noi, adulții, cum manageriem acest "vals" cu noul coronavirus. Cele mai eficiente unelte pe care le avem sunt 4:
1. Nu ducem la școală copiii ce au semne de boală, oricât de "puțin rău" se simt acei copii.
2. Spălăm/dezinfectăm corect mâinile după ce atingem orice obiect de uz comun.
3. Aerisim frecvent clasele.
4. Purtăm și manipulăm corect masca. În toate spațiile închise (la ore) există riscul ca un copil asimptomatic (căci 20-30% din copiii cu boală COVID-19 sunt asimptomatici) să fie în contact apropiat cu multe persoane, colegi sau profesori. Și dacă nu purtăm mască în clase aglomerate sau la sport în sală, toți colegii intră în carantină. Sau se îmbolnăvesc, cu un risc statistic de 17%. Adică unul din șase contacți.", a scris medicul Mihai Craiu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu