S-a descoperit o nouă posibilă cauza a obezității, susține medicul Mihail Pautov.
Medicul Mihail Pautov susține că a fost descoperită o nouă cauză a obezității. Potrivit acestuia, un nou studiu arată că tinerii adulți supraponderali și obezi au un hipotalamus mai mare.
"S-a descoperit o nouă posibilă cauza a obezității: Asta arată un studiu recent de la Universitatea din Cambridge. Cercetările arată că tinerii adulți supraponderali și obezi au un hipotalamus mai mare. Pentru cei care nu știu, hipotalamusul este acea parte din creier responsabilă și de controlul apetitului și al sațietății.
Atunci când s-au făcut studii pe animale, s-a observat că inflamația hipotalamică le face pe animale să simtă nevoia de a mânca mai mult decât de obicei și, implicit, să se sature mai greu. Ce semnificație are acest studiu pentru oameni? Încă nu avem răspunsul complet. Schimbările observate în creier pot fi fie rezultatul greutății în exces dar și cauza acesteia. (adică: hipotalamus inflamat din cauza excesului de grăsime care duce la mâncare în exces sau mâncarea în exces să ducă la creșterea în volum a hipotalamusului).
Dr. Stephanie Brown sugerează că, dacă concluziile de la animale se confirmă și pentru noi, consumul excesiv de alimente grase ar putea declanșa o reacție nedorită în centrul nostru de control al apetitului, afectând modul în care percepem sațietatea. Rămâne de văzut impactul acestor descoperiri asupra abordărilor nutriționale viitoare", a scris medicul Mihail Pautov pe pagina sa de Facebook.
Într-o altă postare, medicul explică de ce obezitatea ar trebui să fie percepută ca o boală cronică.
"Un nou studiu evidențiază că abordarea obezității ca o afecțiune medicală cronică, nu doar ca un eșec al voinței personale, ar putea crește stima de sine a persoanelor cu obezitate și ar îmbunătăți relația lor cu medicii. Participanții la studiu care au văzut un video în care un medic descrie obezitatea ca o condiție medicală tratabilă au avut o percepție mai bună despre comunicarea cu furnizorii lor de servicii medicale și o reducere a prejudecăților interne legate de greutate, comparativ cu cei care au văzut un video în care se sublinia importanța voinței proprii. Studiul arată că biologia și mediul, mai mult decât simpla voință, au un rol crucial în dezvoltarea obezității.
Cu toate acestea, multe discuții publice încă se axează pe ideea eronată că o dietă sănătoasă și exercițiile fizice bazate pe voința proprie sunt suficiente pentru a combate obezitatea. Înțelegerea obezității ca o boală cronică ar putea reduce stigmatul asociat acestei condiții și ar promova o abordare mai integrată și empatică în tratamentul ei", a scris medicul Mihail Pautov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu