Medicul Octavian Jurma a făcut o analiză a situației epidemiologice din țara noastră. Potrivit lui, românii vor avea parte de o vacanță "relativ liniștită", asta pentru că deja se observă o scădere a numărului de noi infectări cu Sars-Cov-2.
"Numărul de cazuri noi confirmate scade deja mai repede decât în scenariul cel mai optimist dintre simulările curente. Aceste simulări au fost corectate în ultima săptămână din martie prin introducerea unor ipoteze descendente care încercau să estimeze impactul noilor măsuri de limitare a pandemiei. Am ajuns la un platou cu aproape 2 săptămâni mai repede decât mă așteptăm.
Având în vedere că nu există măsuri naționale suplimentare față de valul 2, există mai multe explicații dintre care două sunt mai plauzibile:
- scăderea bazinului de susceptibili (20% din populație s-a infectat în valul 2 + încă 5% vaccinată)
- menținerea restricțiilor din valul 2 (în special obligativitatea măștii) a limitat creșterea.
Un alt factor foarte plauzibil este reducerea numărului de teste RT-PCR față de valul 2 și abandonarea funcției predictive a testării. Astfel, numărul de cazuri noi este aproape perfect aliniat în valul 3 la apelurile la 112 și prin urmare este cu cel puțin o săptămâna în urmă curbei reale a infecțiilor. Subestimarea numărului real de cazuri este probabil de 1 din 5 respectiv 6.000 diagnosticate zilnic din 30.000 de infectări zilnice. Acum ne aflăm într-o perioada de incertitudine în privința numărului de cazuri noi, până când evoluția internărilor va confirmă faza descendența (săptămâna viitoare). Decesele vor continuă să crească și săptămâna viitoare, când vom depăși probabil recordul din valul 2, dar în luna mai sper să intrăm în trend descendent cu toți indicatorii.
Există o serie de rezerve care îmi temperează optimismul:
- Evoluția curbei este naturală la noi (adică nestingherită) și nu știm câți oameni s-au infectat până acum dar procentul va fi în jur de 40% la finalul valului 3.
-Nu cunoaștem nici circulația tulpinilor sud-africană, braziliană și a altor variante (VOC) în România pentru că interesul pentru secvențiere este și mai mic decât cel pentru testare.
.- Nu știm unde se va stabili platoul la ieșirea din valul 3 și dacă acesta va fi sustenabil medical.
- Nu știm ce vor face autoritățile în vară în afară de relaxarea promisă pe 1 iunie.
O vaccinare de 30% în iunie la care se adaugă o imunizare naturală de 30% ar fie însă o barieră suficientă pentru a împiedică un val 4 dacă vaccinarea va continuă la potențial maxim și nu apar tulpini rezistente la vaccin. În concluzie, ne putem face planuri de vacanță relativ liniștită în perioada iunie-iulie, dar vă recomand să va alegeți destinația în funcție de gradul se siguranță epidemiologica (pașaport verde) și pentru că destinațiile excesiv de relaxate vor atrage și populația cu riscul cel mai mare epidemiologic.
Este necesară să avem în următoarele săptămâni și o dezbatere publică despre adoptarea pașaportului verde pentru uz intern, având în vedere că e singură garanție reală de reluare a activității în siguranță pentru industria ospitalității și divertismentului.", a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News