Medicul Octavina Jurma susține că în această săptămână ne așteaptă "un record absolut al pandemiei".
Cercetătorul Octavian Jurma susține că în această săptămână am putea depăși recordul absolut al pandemiei, înregistrând o valoarea săptămânală de 70.000 de cazuri noi.
"Am intrat în săptămâna adevărului. Începând de mâine (astăzi, 29 septembrie n.r.) vom avea valori peste 10.000 de cazuri de-a lungul întregii săptămâni când vom depăși cel mai probabil pragul de 11.000 de cazuri pe zi și vom avea un nou record absolut al pandemiei. La final, recordul săptămânal de cazuri de 58.364 din vârful valului 2 (noiembrie 2020) va fi spulberat cu o valoare săptămânală de peste 70.000 de cazuri noi.
Numărul de cazuri însă nu este cea mai mare problema în valul 4, cât numărul de internări în spitale și AȚI. Din păcate în România, încă din valul 3 majoritatea pacienților internați în spitale sunt dependenți de oxigen iar cei internați la ATI, dependenți de oxigen cu presiune mare. În cazul acestor pacienți diferența dintre viață și moarte se măsoară în ore și uneori în minute.
De aceea o plafonare a numărului de internări la AȚI, sau chiar o creștere mai lentă, poate duce la o creștere mai rapidă a numărului de decese atât în rândul pacienților COVID-19 cât și a urgențelor non-COVID. Acest transfer de paturi între zona non-covid care ar putea deservi pacienți vaccinați, către zona non-covid, populată în proporție de peste 80% de persoane ne-vaccinate, va naște alte conflicte de natură morala și etică între libertatea de a face ce vrei și responsabilitatea pentru ceea ce faci.
Plafonarea numărului de internări la ATI trebuie urmărită așadar cu atenție și îngrijorare pentru că poate reflectă o scăderea ratei de introducere a paturilor de ATI dinspre zona non-COVID. Procesul de transfer este mult mai complicat decât pare celor din zona politică și durează zile pentru fiecare pat, într-un moment în care pandemia produce zilnic o cerere suplimentară de cel puțin 100 de paturi noi pe zi. Doi pacienți au murit la Timișoara în așteptarea unui loc la ATI pentru COVID-19. Aceștia, în loc să se regăsească în statistică pacienților internați la ATI, se vor regăsi peste câteva zile în statistică celor decedați de COVID-19. Disperarea familiilor care si-au văzut pe cei dragi murind sub ochii lor în așteptarea unei guri salvatoare de oxigen este, din păcate, doar o avanpremieră a ceea ce urmează.", a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.
"Avem și o veste bună: Numărul de internări în spitale și la AȚI în rândul minorilor a crescut mai lent decât prognoza și sper să continue să scadă. Probabil că revenirea la școală dus la un diagnostic mai precoce și la evitarea spitalizărilor, un motiv în plus să nu ezitați să va adresați medicului la primele simptome ale copilului.", a mai scris Octavian Jurma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu