Dr. Radu Ţincu a tras un semnal de alarmă privind situaţia dezastruoasă în care se află sistemul sanitar din cauza infectărilor cu coronavirus.
"Cu cât măsurile se iau mai târziu şi rata de incidenţă e mai mare, cu atât durata de timp să ne revenim creşte", a declarat dr. Radu Ţincu la Antena 3.
Iată dialogul pe care medicul l-a avut cu analistul Bogdan Chirieac.
Bogdan Chirieac: Dle doctor, din cei 200.000 de bolnavi activi, că atâţia sunt, procentual câţi ajung la ATI?
Radu Ţincu: 2-4 %.
Bogdan Chirieac: Deci dacă punem cel mai negru scenariu, 4% ar fi 8000 de persoane. Dintre aceştia, în general, câţi decedează?
Radu Ţincu: 50-70%.
Bogdan Chirieac: Între 2000 şi 3000 de persoane, matematic, sunt condamnate la moarte acum.
Radu Ţincu: Problema nu e doar numărul absolut, ci viteza cu care vin. La un moment dat vin atât de mulţi, încât vor depăşi capacitatea. Facem cumva să depărtăm cât mai mult rata de îmbolnăvire.
Bogdan Chirieac: În acelaşi timp, dacă ar fi lockdown în Bucureşti - Ilfov, ele două fac 40% din PIB-ul României.
Anterior, dr. Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă-Toxicologie la Spitalul Floreasca din Bucureşti, mai trăsese un semnal de alarmă.
”Situația este scăpată de sub control. În Terapie Intensivă, în următoarele două săptămâni, situația va fi mult mai gravă. E un decalaj între momentul diagnosticului celor 19.000 de astăzi de 8-10 zile până vor ajunge în Terapie Intensivă și abia peste 8-10 zile vom avea imaginea reală a celor declarați infectați astăzi. Cu cât ne apropiem de nivelul maxim al sistemului sanitar, mortalitatea va crește. Acești pacienți nu mai beneficiază de toate serviciile sanitare, avem o problemă cu medicație. Acest val patru era anticipabil, ne așteptam să apară la o intensitate mare, pentru că aveam cea mai mică rată de vaccinare din UE, cele mai relaxate măsuri, pe perioada verii din UE. Sunt țări din UE care au ridicat restricțiile la un grad de vaccinare de peste 70%. Astfel, ne așteptam ca valul patru să lovească puternic, cu 70% din populație a se îmbolnăvi cu o variantă virală Delta. Aceste elemente erau, dincolo de informarea INSP, pentru orice medic din România anticipative cu privire la intensitatea valului patru. Doar două elemente mai pot controla evoluția bolii pe termen scurt: testare masivă prin care să fie scoase persoanele bolnave din comunitate și măsuri restrictive regionale în funcție de incidență și capacitatea spitalelor”, a declarat Radu Ţincu la ”Sinteza Zilei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News