Medicul Radu Țincu a analizat evoluția Omicron în Europa şi a explicat cum crede că se va manifesta în România.
Întrebat, marți seară, la Antena 3, cum crede că va fi valul 5 cu Omicron în România, medicul Radu Țincu a explicat la ce ar trebui să fim atenți.
„Trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa și ce studii avem până în prezent, atât din Europa, cât și din Africa de Sud. Se pare, după toate studiile publicate, că varianta Omicron determină, într-adevăr, o contagiozitate ridicată, dar cu forme mai blânde de boală comparativ cu varianta Delta. Nu știm la acest moment cât de mult contează imunitatea, fie de la trecerea prin boală, fie de la vaccinare atâta timp cât la 10-12 săptămâni de la vindecare sau de la vaccinare sunt studii care spun că te poți îmbolnăvi cu Omicron din cauza mutațiilor pe care acesta le-a suferit. Sigur că discutăm de anticorpi și de o imunitate, imunitate de memorie, care probabil ar putea să aibă un rol destul de important în modularea răspunsului pe care îl are organismul față de aceste variante virale", a spus Radu Țincu.
„Nu cred totuși că varianta Omicron va crea o creștere semnificativă a spitalizărilor în perioada următoare", a spus Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, la emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3.
Până marți, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.816.956 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.745.012 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.900 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 414 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 58.866 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 03.01.2022 (10:00) – 04.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 52 de decese (22 bărbați și 30 femei), dintre care 5 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 52 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 ani, 18 la categoria de vârstă 70-79 ani și 15 la categoria de vârstă peste 80 ani.
49 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți nu au înregistrat comorbidități.
Au fost raportate 5 decese anterioare intervalului de referință, survenite în luna decembrie 2021, în județele Buzău, Covasna, Vâlcea și Vrancea.
Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați. Cei 12 pacienți vaccinați care au decedat aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40 – 49 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.593. Dintre acestea, 390 sunt internate la ATI. Dintre cei 390 pacienți internați la ATI, 33 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 79 sunt minori, 72 fiind internați în secții și 7 la ATI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News